От зората на цивилизацията насам хората винаги са създавали ритми и музика. От малките горски ударни инструменти, до масивните оркестри за симфонична музика, създаването на поредици от красиви звуци е отличителна черта на човешкия вид. Дори да се върнете хиляди години назад във времето, ще откриете множество доказателства, че хората винаги са били предразположени към музиката. Преките археологични доказателства сочат, че дори преди 165 000 години прадедите ни са правили ударни инструменти от камък и дърво, свирки от кости на мамути и дори барабани от слонска кожа.

Ако бързо се пренесем в наши дни, само се запитайте кои музикални инструменти са характерни за тях? По света съществуват стотици, ако не и хиляди музикални инструменти, но следващите няколко са изключително футуристични и оригинални. Може би повечето са комични или не много смислени, но със сигурност ще ви покажат накъде върви развитието на музикалния свят.

 

Nomis

Създаден от талантливия дизайнер и звуков инженер Джонатан Спаркс, музикалният инструмент Nomis е плод на неговите десетки арт-технологични композиции. Той позволява на музиканта да създава и контролира набор от различни звуци, записани в електронно устройство чрез жестове и светлини. Святкащият инструмент е създаден с цел да направи боравенето със семплирана музика по-изразително.

Спаркс вярва, че базираната на отделни звуци (семпли) и подреждането им в (повтарящи се) тракове (loops) е мощен начин за всеки музикант да изразява по-оригинално себе си и да създава сложни, многозвучни композиции, чрез повторения и наслагвания на мелодии в реално време. Но повечето от съществуващите такива инструменти не позволяват на публиката да разбира по-добре какво всъщност прави музикантът. Nomis променя това нещо, защото визуализира всяко едно действие, а това е вдъхновяващо за живите изпълнения.

Инструментът работи със записани в MIDI формат звуци, които се повтарят и свързват в по-големи композиции, като всеки звук се предава и визуално с различен цвят. Музикантът използва жестове и докосвания, за да комбинира звуците и така се създават наистина неповторими мелодии.

 

Zont

Според някои, джобните синтезатори са бъдещето. На тази идея е базиран и Zont – мини звуков синтезатор с красив модерен дизайн. С размер приблизително колкото смартфон, Zont има AMOLED екран и осветени с LED диоди бутони. В допълнение този интересен инструмент предлага множество технологии за връзка, като Wi-Fi, Bluetooth, USB-C. Но това, което го прави по-специален и неговата възможност за добавяне на модули.

Мини синтезаторът представлява нещо като приемник, основна част, към която се добавят звукови библиотеки, оцветени в красиви цветове, подобно на картриджите за видео игри от близкото минало. Когато решите да боравите с определени звуци, вместо да си играете да ги сваляте, записвате и активирате, просто махате да речем червения картридж и го сменяте с жълтия. Като веднага получавате набор от съвсем различни, ориентирани към друг тип музика звуци. Интересна идея.

 

Molten Synths

Въпреки, че това все още не е официално създаден продукт, а по-скоро технологичен опит за тест, демонстрациите на Molten Synths са интересни и показват на звуковите инженери как природните закони могат да се използват за създаването на оригинална музика, както и на съвсем нови и оригинални звуци.

Синтезаторът позволява на музикантите да взаимодействат с цифров течен метал, който реагира на техните докосвания и движения, създавайки буквално звуци от бъдещето. Всяко едно докосване е уникално със своите характеристики и съответно създава нов и неповторим звук. С помощта на настройката „Ентропия“ вашето движение по екрана може да влияе на течния метал, като едновременно с това променя и визуалното поведение. Можете да го изпробвате и да се забавлявате на този линк

 

ROLI Seabord

Амбициозният стартъп Roli си е поставил доста високи цели още от самото начало – да промени визията и идеята на самия „цар на музиката“ – класическото пиано. Roli и неговите създатели са убедени, че са създали нещо, което ще наследи пианото по същия начин, както то е наследило клавесина.

Така се ражда ROLI Seabord, наследник на тези музикални инструменти, който обещава да даде много повече контрол на пръстите на музикантите. И може би успехите вече са налице, след като този футуристичен инструмент вече е изпробван от имена като Ханс Цимер и Grimes.

Синтезаторът разбира се, представлява контролер, базиран на клавиатура – нищо кой знае колко ново в света на музиката. Но всъщност той е малко повече, защото може да прави неща, които дори съвременните синтезатори не могат. Инструментът има гладка обща повърхност от приятен за пипане мек силикон и разчита на технологията 5D, която позволява да общувате с инструмента с натиск, преливащ между отделно обособените клавиши. Или по-просто казано – клавишите на пианото създават звук, когато натискате самите тях, а при ROLI се създават „междинни звуци“ от всяко едно докосване – дори между клавишите. Така че само с клавиатурата, без да използвате други контролери, можете да манипулирате нотите в реално време – да изкривявате височината, да правите вибрато или да понижавате звука, натискайки по определен начин повърхността на ROLI.

 

Neuman

Макар да е предназначен за създаване на музика, Neuman прилича на нещо с което можете да управлявате космически кораб. Създаден от влюбените в технологии японци от компанията Yudo инструмент, всъщност представлява сериозен компютър с множество софтуерни приложения, побрани във футуристично изглеждащо тяло.

Синтезаторът ще се произвежда с идеята да предизвиква интерес сред топ музикантите по света. Огромният тъчскрийн ще им позволява да контролират абсолютно всичко случващо се в Neuman, включително неговия звуков енджин, наречен NAT (Noise Added Tone), позволяващ „създаването на несравними реалистични усещания чрез фокусиране на звуци и шумове по време на изпълнението“. Или поне така твърдят създателите.

Супер синтезаторът ще можете да закупите в съвсем близко бъдеще.

 

Op-Z

Проектиран и конструиран от шведската компания Teenage Engineering, инструментът Op-Z също е базиран на идеята да накара стандартния синтезатор да еволюира, напредвайки в бъдещето. Относително портативното музикално устройство представлява 16-траков секвенсър и синтезатор, съдържащ в паметта си голям набор от качествени звуци.

Устройството е напълно самостоятелно, което ще рече че само с него ще можете да създавате истински песни, без да е нужно допълнително оборудване. Интуитивният дизайн и простата функционалност позволяват на всеки музикант да създава нови парчета буквално за минути. И дори да се нуждаете от здрави барабани или уникален синтезаторен саунд, Op-Z притежава всичко в себе си – цял музикален състав. Вижте видеото.

 

Spine

„Гръбнакът“ на всичко е Spine. Макар и все още да не е официално представен, този странен инструмент може да бъде показателен за това как човешкото тяло може да бъде модифицирано и променено така че да служи на… музиката.

В наши дни много инженери работят над идеята как да се възползват от природните ритми, бошуващи в човешкото тяло, а Spine следва точно тези принципи. Инструментът – екзоскелет може да разпознава движенията на музиканти и танцьори и да ги „превежда“ в забележителни уникални звуци. Вдъхновението за създаването на такъв инструмент е дошло след много години изследвания и разработки в областта на технологиите за носене (Wearable Technologies), както и в биотехнологиите. Spine като цяло може да бъде определен като безжичен, цифров екзоскелет, който се носи и използва от танцьорите и музикантите по време на изпълненията им, а това води до генерирането на нов тип музикални шедьоври, създавани от самото човешко тяло.