Неусетно изминаха три години, откогато Technics пусна на пазара първия си чифт истински безжични слушалки - AZ70W, а след като през следващата година тества водите на пазара с няколко модела от среден клас, сега компанията направи успешна равносметка на наученото, преди да пусне новата си водеща гама - EAH-AZ80.

Новите шумопотискащи слушалки EAH-AZ80 се отличават с по-голям говорител за по-добър звук, подобрен дизайн за по-удобно целодневно носене и по-добро шумопотискане. Въоръжени с чифт от модела и богат музикален каталог, който заслужава най-доброто като качество на хардуера, се заемаме да тестваме слушалките.

Външен вид и естетика

Дизайнерският език на Technics не е направил огромно отклонение от това, което сме виждали преди, но това в никакъв случай не е лоша новина. Слушалките се завъртат, за да се поставят по-лесно, и имат кръгла външна форма, която изглежда елегантно, когато се намират в ухото. Вниманието към детайлите тук също се оценява - като логото на Technics, което е съчетано по цвят с видимия микрофон за разговори, който се намира до него.

Тази кръгла част служи като чувствителен на допир панел за управление и може да бъде персонализирана за всяка слушалка в приложението Technics - плюс опция за различни действия в зависимост от това дали става въпрос за музика или за повиквания.

Лъскавото покритие на този панел не само изглежда добре на фона на пластмасовата обвивка, но и го прави по-осезаем. При тестове контролите работят наистина добре, а моделът в черно и златно изглежда чудесно - но има и сребърна опция. Интересно е, че могат да работят свободно само лявата или дясната слушалка, а в приложението Technics Audio Connect можете свободно да настройвате действията за докосване и задържане, единично, двойно и тройно докосване (например увеличаване/намаляване на силата на звука, прескачане напред/назад, включване/изключване на режима за околна среда или шумопотискане). 

Под външния панел култовата компания Technics е преосмислила дизайна на корпуса на слушалките на AZ80. AZ80 моделът е оформен така, че да приляга по-добре към формата на ухото. Целта е AZ80 да приляга малко по-плътно и да почива по-удобно в кухината. Както и преди, в комплекта има общо седем накрайника за уши, от които можете да избирате, което е много повече от обичайните три на конкурентите им и ви позволява да постигнете наистина добро уплътнение в ушния канал.

В повечето случаи това е успешно решение и прилягането е по-добро и по-сигурно, въпреки че те все още са по-големи и затова вероятно след няколко часа ще започнете да усещате известен натиск от прилягането.

Като се има предвид размерът на слушалките, калъфът всъщност е доста компактен, с отворен отгоре дизайн, който се усеща добре в ръката, и плоска основа, която ви позволява да ги държите изправени на бюрото до вас. Логото на Technics е гравирано в златисто върху капака, а върху корпуса има един светодиод, който ви показва нивото на батерията, когато го отворите.

Функции и живот на батерията

За звука на AZ80 се използва нов 10-милиметров алуминиев говорител със свободен ръб, който подобрява високите честоти благодарение на по-твърдия дизайн. Към него се присъединяват нова акустична камера и хармонизатор, за да се разшири честотният диапазон и да се подобри въздушният поток, като същевременно се понижат изкривяванията.

Всички тези подобрения на звука могат да бъдат усетени и в действителност, тъй като поддържат LDAC за безжично възпроизвеждане с високо качество. За целта обаче ще ви е необходимо съвместимо устройство - аудио плейър с висока резолюция като FiiO M11S или телефон като Xperia 1 V например, както и качествена музика, за да си заслужава.

Като живот на батерията моделът поддържа 7.5 часа възпроизвеждане на музика без шумопотискане (25 часа с поставката); седем часа възпроизвеждане на музика в режим на активно шумопотискане (24 часа с поставката) и четири часа разговори с включено активно шумопотискане и JustMyVoiceTM (13.5 часа с поставката).

Кутията за съхранение ви осигурява 24 - 25 часа по-нататъшно възпроизвеждане при пълно зареждане в зависимост от това дали използвате шумопотискане или не. Зареждането на слушалките докрай отнема около два часа, но можете да получите бързо зареждане от 70 минути възпроизвеждане с 15 минути включване към мрежата. Тук има и Qi безжично зареждане.

Technics е поставила голям акцент върху своята технология Just My Voice, която сме виждали и преди в нейните продукти за слушалки. Тя е допълнително преработена, за да подобри качеството на разговорите във ветровита и шумна среда и да ги направи по-естествени.

Във всяка слушалка има общо четири микрофона, които помагат за това - микрофон за подаване на информация и обратна връзка, микрофон за разговори и микрофон за разпознаване на гласа.

Включена е защита от пръски IPX4, за да можете да ги вземете със себе си във фитнеса, ако желаете. Technics в голяма степен ги лансира като "едни слушалки пасват на всички ситуации", така че независимо дали ви трябват за работа, свободно време или тренировки, те са проектирани така, че да имат това, от което се нуждаете.

Това е подкрепено от първата в индустрията триточкова връзка. Technics AZ80 ще превключват безпроблемно между до три устройства, както и когато ви е необходимо, без да е необходимо да се сдвояват и поправят постоянно.

Така например може да тествате това с iPad, iPhone и MacBook и слушалките превключват безпроблемно между всички без колебание във връзката и звука. Просто поставете двете слушалки в ушите си и задръжте двата сензорни панела за няколко секунди, за да задействате режима на сдвояване.

Моделът включва и вградена гласовата услуга Alexа.

Качество на звука

Technics AZ80 не губят време, за да ни кажат какво точно представляват - уверен, но изтънчен звук, ясно изразен в работата с детайлите и пасващ добре на почти всеки жанр, с който бихте ги тествали. Балансът на тоновете тук е внимателно изработен. Налице е предпазлив уклон към ниските честоти, но никога в ущърб на яснотата.

Уникалният дизайн на акустичната кутия при EAH-AZ80 съдържа акустична контролна камера за оптимизиране на въздушния поток за естествено звучене на вокалите и други средни честоти: мощен бас и хармонизатор за изглаждане на високите честоти, за да се създаде динамичен обхват на звука с по-малко изкривявания. Резултатът е богат, поглъщащ и експанзивен звук с плавни и детайлни акценти, който ви позволява да чуете всеки детайл. Когато нещата станат малко по-интензивни, AZ80 може да ги възпроизведе, без да изпуска темпото нито за миг, но и да го успокои - такава е динамичната способност на слушалките. Силни, тихи, бързи, бавни - AZ80 ще се погрижат всеки завой на вашата музика да бъде предаден толкова ясно, колкото можете да очаквате на тази цена.

В допълнение EAH-AZ80 поддържат качество на звука с висока разделителна способност с Bluetooth и LDAC технология, като осигуряват широк динамичен диапазон на звука с бърза реакция и висока разделителна способност.

Да изолираме света

За ситуациите, в които искате да се потопите в музиката или да участвате в срещи, моделът EAH-AZ80 разполага с патентованата технология на Technics за двойно хибридно шумопотискане, за да постигнат водещи в индустрията резултати. Комбинацията от цифров софтуерен филтър и захранващ микрофон потиска шума от външната страна на слушалките, докато микрофонът с обратна връзка, съчетан с аналогов хардуерен филтър, потиска шума от вътрешната страна на слушалките. Тази комбинация дава възможност за регулиране на нивата на шумопотискане в съответствие със заобикалящата среда, независимо дали сте у дома или в движение, а обработката без закъснение означава, че няма да пропуснете нито един звук.

Степента на шумопотискане може да варира значително при различните хора поради разликите във формата на ушите и други фактори. Поради тази причина изпробвайте различните размери на включените в комплекта накрайници, за да откриете идеалната за вас форма, и след това използвайте приложението Technics Audio Connect, за да настроите ефекта за вас.

Заключение

Няма две мнения - Technics е свършила чудесна работа с настройката на EAH-AZ80 и се представя като истински претендент в тази натоварена част на пазара.

Когато става въпрос за шумопотискане, слушалките вършат отлична работа, а от гледна точка на музиката са уверени, детайлни и изразителни. Няма много място за грешки при толкова скъпи слушалки и Technics е предоставила комплект, който покрива всички ключови области: звук, шумопотискане, свързаност и живот на батерията. Нещо повече - комбинацията от поддръжка на аудио с висока разделителна способност и тристранна свързаност е наистина уникална и ще бъде високо оценена от всеки, който ползва няколко устройства в ежедневието.

Снимки: Technics