Oppo е на път да постави нов стандарт за безжичен hi-fi (и най-важното – слушалки), след като представи нов Bluetooth чип, за който твърди, че е способен на аудио с висока резолюция без загуби.

Разработен вътрешно, компанията казва, че нейният нов чип MariSilicon Y може да предава 24-bit/192kHz аудио, което е над дълбочината на битовете и честотата на семплиране на компактдискове – постижение, което Oppo казва, че е първо за индустрията. Китайският производител твърди, че новият чипсет е в състояние да увеличи честотната лента на Bluetooth с феноменалните 50% в сравнение с най-високите спецификации на Bluetooth SoC, които в момента са на пазара.

За чипа MariSilicon Y също се казва, че е сред първите Bluetooth аудио устройства, които поддържат нов стандарт за кодиране L3C, наред с установени кодеци като собственото решение на Sony LDAC, LHDC, L2DC, L3C, AAC и (добрия стар) SBC стандарт.

Китайският гигант за потребителска електроника направи съобщението на годишното си демонстрационно събитие Inno Day тази седмица.

Oppo също така разкри персонализираните аудио възможности на чипа, като неговата вградена обработка позволява базирана на AI функция за извличане на музика, която изолира звука на специфични елементи в песен – вокали, барабан, бас и други инструменти. Междувременно функцията Spatial Rendering позволява на слушателите да променят информацията за пространственото местоположение на звука.

Истинското безжично аудио без загуби е нещо като свещен граал както за производителите, така и за hi-fi ентусиастите още от въвеждането на Bluetooth в началото на века.

Производителите на SoC (система върху чип) до този момент бяха склонни да се съсредоточават върху намаляване на потреблението на енергия и увеличаване на обхвата, когато става дума за Bluetooth аудио (и самата организация Bluetooth SIG наскоро се фокусира върху функцията за споделяне на аудио Auracast, която е част от Bluetooth 5.2), като всичко това донякъде отклонява разработките от осигуряването на необходимата честотна лента, необходима за постигане на това, което аудиофилите биха сметнали за пълноценно аудио с висока разделителна способност.

Способен да предложи скорост на Bluetooth данни до 12 Mbps, MariSilicon Y SoC на Oppo изглежда най-накрая ще отвори този дълго желан свят на безжичен hi-fi.

Много ще зависи от способността на кодеците да използват добавената честотна лента, която изглежда предлага този чип, но може да сме на ръба да видим аудиофилите най-накрая да захвърлят слушалките с кабел в полза на някои от най-добрите истински безжични слушалки – разбира се, ако Marisilicon Y покрие всички очаквания.

Снимка: Unsplash

Виж още: Колите с дистанционно управление са автономното бъдеще, за което не се говори достатъчно