Когато родителите ви се обадят с молба да им обясните поредната технологична енигма, преди раздразнението да ви обхване, можете да се сетите за един доста необикновен факт: голяма част от детските години на това поколение е преминало без наличието на телевизия. И интернет, и мобилни телефони, и смарт устройства. Като цяло животът доста се е променил за последния половин век, съответно нека подходим по-снизходително. Но все пак едно нещо прави впечатление: всички гореспоменати към днешна дата имат един проблем: и той се нарича политика за поверителност.

Почитателите на конспиративни теории гледат с неприязън към смартфоните, повдигайки многозначително вежди как до този момент не си разбрал, че всички сме обект на масово подслушване и следене.  
И ако откриваме доказателства под формата на факта, че поредното търсене в Google води след себе си редица сходни реклами, появили се „по случайност“ в точното време, то телевизорът – този стожер на домашния уют – изглежда доста стабилен.  
Разбира се, той е „умен“, но способностите му не могат дори да се доближат до тези на мобилния ни телефон или пък изкуствения интелект. Да, телевизорът ни изглежда надежден довереник и ако някой поиска да ни следи, то всичко се случва само и единствено през стрийминг приложенията и това си е единствено техен проблем. Или пък не?  

Всъщност всички ние трябва да свикнем, че дигиталният свят цели лесната обмяна на информация – за добро или лошо. Съответно една от „валутите“ е именно тя. Не че е мисия невъзможна, но определено е доста трудно да направите нещо онлайн, без то да бъде проследено, наблюдавано или монетизирано по някакъв начин. Съответно можете да се примирите, че това е цената, която плащаме, за да можем да си позволим да притежаваме сравнително иновативни устройства на също толкова сравнително достъпни цени.  
Но ако желаете да направите един вид разчистване или поне да си създадете усещането, че вие държите под контрол ситуацията, то нека ви представим термина ACR.

 
Какво е ACR?

 
Зад това съкращение се крие Automatic Content Recognition – функция за визуално разпознаване, която може да идентифицира всяка реклама, телевизионно предаване или филм, които пускате на вашия телевизор. ACR засича стрийминг устройства, кабелна/ефирна телевизия и дори съдържание под формата на DVD и Blu-ray. Събраните данни се използват за маркетингови проучвания, които, разбира се, биват заплащани по доста високи тарифи. Но ако нямате желание да участвате в подобен тип експерименти, можете да направите някои настройки на телевизора във вашия дом.  
Не е възможно да обхванем всички марки, предлагани на пазара, така че общият съвет е да проверите в менюто Настройки дали присъстват термини като Smart Interactivity или Viewing Data. Ако след направената проверка сте открили тези термини, то е добре отметката при тях да бъде преместена на Off. 

От Samsung ви позволяват да изключите тази опция чрез менюто си Settings > Support > Terms & Policies, в която ACR се помещава под имената Viewing Information Services, Internet-based Advertising и Voice Recognition Services.  
Ако се радвате на по-отлежали Samsung телевизори, то посетете Smart Hub menu > Settings > Support > Terms & Policy и премахнете отметките на SyncPlus and Marketing и Voice Recognition Services.


LG също подхождат с мисъл към потребителя и му дават възможност да контролира своя избор. ACR при този бранд е закодиран под термина LivePlus. Съответно Settings > All Settings > General > LivePlus и изберете отново Off.  
Можете и да се подсигурите с Settings > All Settings > General > About This TV > User Agreements, кликвайки Off.  

Някои допълнителни настройки

 
Ако не сте съгласни цялото ви преживяване да бъде следено, специалистите съветват да се откажете от функциите за гласови команди. Също така имайте предвид, че безплатните приложения, които инсталирате на телевизора си, трябва да имат все пак някакви доходи – иначе не биха се появили като услуга. Както често се казва в технологичните среди – когато нещо е безплатно, то тогава потребителите (и техните данни) се превръщат в разменна монета.  
Както се вижда, някои принципи си остават: Безплатен обяд няма – това биха го потвърдили дори вашите родители.

Снимки: Unsplash

Виж още: Ето как да използвате телефона си, за да намерите скрити камери