Системата VAR, или видео помощникът на реферите, съществува от няколко години. Сега е ред на Висшата лига да последва други топ европейски лиги в приемането на видео ревютата на спорни ситуации. След като видяхме VAR на миналогодишното Световно първенство на ФИФА в Русия и по различни други поводи като определени срещи в миналогодишната ФА Къп и Шампионската лига на УЕФА, технологията беше използвана и по време на тазгодишното Световно първенство за жени във Франция.

Висшата лига обаче ще я адаптира по малко по-различен начин, отколкото видяхме преди.

Какво е VAR и какво означава тя за футбола?

Системата за видео помощ поддържа работата на рефера на място и неговите помощници. VAR екипът може да преглежда инциденти в рамките на секунди, тъй като те не само гледат играта, но също така имат достъп до множество повторения и различни ъгли. Те не са разположени на терена, а в специална кабина.

Намерението на VAR е да изясни въпроса „грешно ли беше решението“ в четири типа ключови ситуации:

     Решения за гол (нарушения, водещи до постигане на гол)

     Дузпа или не

     Директни решения за червен картон (не втори жълт картон) - това е малко по-различно за Висшата лига, както ще видим по-долу

     Сгрешена самоличност на играч

Служителите от екипа на VAR ще комуникират с тези на терена само ако има „ясни и очевидни грешки“ (тази фраза отново е категорична) или „сериозни пропуснати инциденти“ в четирите области. Само реферът на място може да спре играта.

От гледна точка на реферите на терена, ако смятат, че трябва да прегледат нещо, те правят ясен знак, за да посочат преглед (сякаш рисуват телевизионен екран с пръсти) и могат да прегледат кадрите отстрани на терена и да общуват с VAR.

За целта трябва да отидат в зоната за преглед на съдиите (Referee Review Area, или RRA), която е маркирана зона с монитор отстрани на терена. Точно като радио- и телевизионните оператори, VAR екипът има достъп до многобройни излъчващи камери. На Световните купи те включваха допълнителни камери за засада, достъпни само за екипа на VAR.

На Световното първенство за жени тази година VAR бе използван и за проверка дали вратарите остават на голлинията по време на дузпи. Това няма да бъде проверявано във Висшата лига.

Как ще се прилага във Висшата лига?

Ръководителите на Висшата лига твърдят, че "ще има висока граница за намеса на VAR относно субективните решения за поддържане на темповете и интензивността на мачовете".

Както на световното първенство, VAR екипите непрекъснато ще проверяват на заден план - дори когато изглеждат неактивни, те ще бъдат активни. Висшата лига иска да има възможно най-малко участие на VAR.

Висшата лига също така изясни правилото за "ясно и очевидно" грешно решение, като заяви, че "фактическите решения като засада или ако е извършено нарушение във или извън наказателното поле, няма да бъдат обект на ясен и очевиден тест за грешка".

Правилата на VAR за червения картон са по-различни за Висшата лига, отколкото бяха за Световните купи на ФИФА. Освен че може да сигнализира за грешни червени картони, VAR екипите от Висшата лига ще могат да преглеждат пропуснати червени картони - инциденти като удари с лакти, които просто остават незабелязани от рефера на терена. Това определено ще доведе до някои спорове за инциденти, които са се промъкнали покрай съдийското внимание в миналото.

Погрешната идентичност, установена чрез VAR, ще се прилага и за жълти картони (ако грешният играч е получил жълт картон).

При голове, екипите ще кажат на рефера на терена да не рестартира играта, ако има проблем като засада или фал в ситуацията, довела до гола, или ако топката е излязла от игра. Те ще проверят всички голове и засади, като отново ще става въпрос за коригиране на ясни и очевидни грешки.

Зоната за преглед на съдиите беше използвана много на двете скорошни световни купи, но Висшата лига казва, че тази зона ще бъде използвана пестеливо и че "окончателното решение винаги ще бъде взето от рефера на терена".

На стадионите решенията на VAR ще бъдат показвани на големия екран и зрителите ще видят текст, който им казва какво гледа VAR по време на проверка. За отменени решения ще бъде показан и окончателен видеоклип, макар че по презумпция това няма да се случи на места като Олд Трафорд, където няма голям екран.

Кое доведе до технологичната революция?

Поне до 2012 г. технологията като цяло стоеше далеч от футбола. Решение през същата година да се даде възможност на технологията Goalline (благодарение отчасти на реакцията на отменения гол на Франк Лампард през 2010 г. на Световното в ЮАР) да се използва на световното първенство през 2014 г. в Бразилия и във Висшата лига, но все пак имаше по-голяма цел - да се елиминират лоши решения, когато е имало „явна и очевидна грешка“.

Правилата в съвременния футбол се променят бавно. Те се управляват от Борда на Международната футболна асоциация (IFAB) - дори не от ФИФА, която иначе е световното ръководно тяло. IFAB е независим орган, който се съпротивлява на ненужните промени и държи футбола далеч от създаването на прибързани правила, наблюдавани в някои други спортове.

Но през 2016 г. IFAB реши да позволи да се експериментира с VAR, търсейки "ясни грешки в ситуации, довели до промяна в изхода на мача" и впоследствие го одобри за употреба. Технологията вече е използвана в Световните купи 2018 и 2019 г., Лигата на нациите и Купата на ФА в Англия.

По отношение на Висшата лига клубовете проведоха гласуване през ноември 2018 г., за да решат дали да въведат VAR за този сезон. Решението беше единодушно.

Проблемите с VAR досега - работи ли наистина тя?

Намерението с въвеждането на VAR не беше да има продължителни спирания в играта, но понякога това не се получава.

Спирания от няколко минути бяха наблюдавани в миналогодишното Световно първенство. Така FIFA показа повторения на големия екран, за да премахне объркването (отново това ще е така и във Висшата лига). Съобщението е ясно: VAR не е перфектен, но е по-добър от нищо.

Намерението зад VAR - и инструкциите, дадени на реферите на Световното първенство - е съдията да вземе решение за допитване и да остави VAR да подреди нещата след това. За ситуации на засада на турнири от егидата на ФИФА страничните рефери имат указание да не пипат флаговете си и да оставят VAR да вземе решение.

Друга критика е, че головете могат да се празнуват и въпреки това след цели 30 секунди всички осъзнават, че попадението се проверява, за да бъде впоследствие отменено.

Също така вече видяхме куп противоречиви наказания за игра с ръка, тъй като "намерението" не се взема предвид - вместо това дузпа има просто ако ръката е ударена от топката в неестествено положение. Видяхме това да се случи по време на мача Пари Сен Жермен срещу Манчестър Юнайтед в Шампионската лига по-рано тази година. Главният съдия на Висшата лига Майк Райли обяви, че VAR екипите във Висшата лига няма да бъдат толкова строги.

Ръководителят на FIFA за съдийство Масимо Бусака изнесе предпазливо изказване относно VAR миналата година: системата не е перфектна, но е по-добре от нищо. "Търсим уеднаквяване и последователност, но не мислете, че технологията решава проблема на 100 процента", каза той по време на брифинг за медиите.

За Висшата лига екипът на VAR ще бъде базиран в излъчващия център на Висшата лига в Стокли Парк, Западен Лондон, в специализиран "VAR хъб". По същество емисиите от всеки стадион отиват по оптична интернет връзка към централата, като след това картината се взема от оператор, смесва се със студийни сегменти и други кадри за максимален поглед върху ситуацията.

Основният VAR център има един голям дисплей, както и вторичен, където могат да се видят четири алтернативни ъгли на камерата. Те също така комуникират директно със съдията, отново чрез оптика.

Така иновативна, но и противоречива, VAR се готви да стане израз на най-голямата технологична промяна в света на футбола. И независимо дали сте привърженици на идеята, или я отричате като прекалено разваляща традициите на най-популярната игра в света, системата за видео наблюдение на ситуациите със сигурност ще заема важно място в съзнанието на играчи, треньори и публика. Апропо, след първите няколко кръга на новия сезон на Висшата лига мненията продължават да бъдат противоречиви...

Тагове: