Днес на годишната конференция на разработчиците на Apple - проведена онлайн заради COVID - компанията обяви възможността да управлявате автомобила си с вашия iPhone. С предстояща актуализация на софтуера смартфонът скоро ще може да отключи и да стартира автомобил като стандартен ключ. Ако колата ви го поддържа, разбира се. За съжаление подробностите все още са малко за момента.

Първоначално само предстоящата серия 5 на BMW ще поддържа тази функция. Apple очаква други производители да се включат в близко бъдеще.

Сигурността е от първостепенно значение в това начинание. Инженери от компанията споделят, че така нареченият цифров ключ ще бъде в защитената iPhone екосистема на собственика. Той не се съхранява в облака, а се намира само на локално избран iPhone. Той е част от същия защитен vault, който съхранява информацията за FaceID и Wallet на собственика.

След като ключът се добави към iPhone, собствениците могат да го споделят с други iPhone-и чрез iMessage, като лесно може да се спират избрани функции. Отново детайлите са малко, но изглежда, че това ще позволи на родителите да ограничат използването на превозното средство от тийнейджъри. Автомобилните производители отдавна предлагат подобни опции и дават възможност на собственика да постави ограничение на скоростта, с която човек може да управлява, силата на звука на радиото и други функции. 

Apple заяви, че компанията работи с производителите на автомобили, за да интегрира свръх широколентовия чип U1 на iPhone в тази система. Ако бъде приложен, обхватът ще бъде значително увеличен. Без U1 чип собственикът трябва да държи телефона близо до колата, така че колата да чете NFC чипа в устройството. С U1 обхватът се увеличава драстично. Apple даде пример със собственик, който ходи до колата си и я отключва, без да вади телефона си от чантата.

Тази функция ще бъде внедрена с iOS 14, но също ще дойде на по-късен етап и за iOS 13 устройства.

Говорейки за iOS 14, новата версия засяга най-често показваните екрани на iPhone, сред които началният екран, интерфейсът на обажданията и App Store. Дълги години след като тази функция дебютира за Android, Apple най-сетне ще добави поддръжка за т.нар. Widgets през Home екрана, както и разграфено поле, чрез което да добавяте тези екстри на дисплея. Потребителите ще могат да подреждат приложенията по най-използвани или препоръчани.

Тези Widgets имат различни размери, като те могат да заемат различни части от началния екран и лесно могат да бъдат подредени в различни форми като квадрати и правоъгълници, за да виждате прегледно желаната от вас информация.

Функцията Picture in Picture, която от доста време е налична за iPad, сега идва за iPhone в абсолютно същия вид: в малкия прозорец ще можете да гледате клипове, докато работите, както и лесно да го позиционирате навсякъде по екрана.

Дигиталният асистент Siri е преработен, за да бъде по-малко досаден, и ще се появява на долната част на екрана като малка светеща сфера, вместо да заема целия екран. Сега Siri ще може да извлича отговори от още повече онлайн ресурси, както и да изпраща гласови съобщения. Диктуването ще става на самото устройство и няма да иска достъп до интернет. Новост е и приложението за превод Translate, което работи изцяло офлайн и превежда бързо между 11 езика.

Приложението Messages вече включва цели разговори, както и още повече опции за емоджита като прически, аксесоари и дори маски.  

Maps вече ще предлага Guides за готини места за хранене и пазаруване. То ще включва маршрути и за колелета, както и дребни подробности като стълби. Шофьорите на е-коли ще виждат зарядни станции.    

Също така беше демонстрирана и новата версия на операционната система на Apple - Big Sur. Тя идва с номер 11, като по този начин бележи края на една страхотна ера, започнала през 2001 година с macOS 10 - Cheetah. 

Последната новост в презентацията е свързана с процесорите за лаптоп и десктоп компютрите на Apple. От компанията се надяват да мигрират всичките си устройства на новата система, като обещават много по-добра производителност и надеждност от моментните, задвижвани от чипове Intel. Те представляват еволюция на А-чиповете в iPad и iPhone, като ще позволяват съвместимост с приложенията, създадени за мобилни устройства. Новите чипове ще бъдат имплементирани в някои от компютрите на Apple до края на годината, като компанията обещава дългогодишна софтуерна поддръжка на старите компютри с Intel процесори.

 

Тагове: