Усилията на Apple да предотврати т.нар. джейлбрейк на iOS обикновено карат мобилните ентусиасти да чакат доста, преди някой да открие пробив в защитата, който да им позволи да преодолеят нейните ограничения. Не и този път обаче.

Хакерската група UncOver пусна джейлбрейк, който работи с всеки iPhone с iOS 11 или по-нова версия, включително и най-новата iOS 13.5, която е на броени дни. Това със сигурност може да изкуши някои фенове, които са наясно с това, което правят, но не говори добре за усилията на Apple да защити своите устройства. Според хакерите iOS експлойтът е безопасен за обикновените потребители, тъй като техните лични данни и защитени услуги като Apple Pay и iMessage са непокътнати. 

В същото време обаче това е т.нар. zero-day експлойт и може да не бъде пачнат известно време, което ще направи доста iOS устройства уязвими в близко бъдеще.

Това отбелязва поредният проблем в защитата на iOS за последните месеци. През април беше открита уязвимост в приложението Mail, а след това изтече цялата iOS 14, което накара някои да се притесняват, че хакерите ще разполагат с месеци, преди Apple изобщо да пусне официалната версия.

Това означава, че гигантът ще трябва да вземе спешни мерки, за да защити своите iOS устройства и десетките милиони потребители, които ги ползват.

Виж още: Samsung запуши Android уязвимост от 2014 г. в своите модели

 

Тагове: