Руската космическа програма получи заслужено признание за това, че изпрати първата жена в космоса. Всъщност Съветският съюз изпрати първите две жени: Валентина Терешкова през 1963 г. и Светлана Савитска през 1982 г. NASA предпазливо изчака ерата накосмическата  совалка, преди да избере астронавти от женски пол, а Сали Райд стана първата американка в космоса едва през 1983 г.

Въпреки това, откакто Райд разби мита за жените космонавти преди 35 години, 50 други американки полетяха в космоса. От друга страна, оттогава това направиха само две други жени от Русия, Елена Кондакова (1994 и 1997 г.) и Елена Серова (2014 г.). Две жени от Китай, Япония и Канада също са осъществили полет в космоса, както и по една от Франция, Индия, Италия, Южна Корея и Обединеното кралство.

Разширяване на пропастта

Това несъответствие вероятно ще става все по-осезаемо в бъдеще. От последните два класа астронавти на NASA през 2013 г. и 2017 г., девет от 20-те избрани кандидати бяха жени. От последните два класа в Русия през 2012 г. и 2018 г. бе избрана само една жена - Анна Кикина. Кикина впоследствие бе изгонена от корпуса на космонавтите през 2014 г. поради неопределени причини. За изненада на всички след това тя беше приета обратно, но все още не е ясно дали някога ще лети.

"Трудно е да се каже дали тя ще бъде определена за участие или не - не защото е жена, а защото в момента Роскосмос има няколко космонавта, които очакват своя първи полет", заяви Робърт Пърлман, собственик на CollectSpace. Никой от колегите от класа на Кикина от 2012 г. не е летял, тъй като има ветерани, които все още чакат да летят отново. Космическият кораб „Союз“ лети четири пъти годишно, като при всеки полет обикновено има само един космонавт. В момента Руският корпус разполага с 29 космонавта, а Кикина е единствената жена, останала след оттеглянето на Серова.

Миналата седмица Русия обяви най-новия си подбор на космонавти-стажанти: осем мъже бяха избрани сред група от 420 кандидати (не е правена разбивка по полове). Конкурсът беше отворен за всички руснаци на възраст до 35 години с образование в областта на инженерни или летателни дисциплини. Защо нямаше жени? Бившият космонавт Сергей Крикалев, изпълнителен директор, отговорен за космическите програми на Роскосмос, смята, че руските жени са по-малко склонни да станат космонавти, отколкото мъжете.

"Едно от основните изисквания за онези, които желаят да се присъединят към екипажа, е решимостта, желанието да станеш космонавт. Очевидно е, че процентът на жените, желаещи да станат космонавти, е малко по-нисък".

Част от астронавтите на NASA, които са работили с руски космонавти, казват, че в „Русия на Путин“ жените просто не се смятани за подходящи за космически полети. Други обаче са на мнение, че не сексистки настроения, а различни културни норми определят тази тенденция.

"Това е една много различна култура", казва един бивш астронавт от NASA, който е летял с руски космонавти в космоса. "Мисля, че руснаците биха се радвали да наемат една жена и са наели няколко, само за да избегнат лоша репутация. Смятам, че в културно отношение "космонавт" не е професия, която повечето руски жени биха избрали. Предполагам, че нямат много жени кандидати“.

Една голяма крачка не само за човечеството, а и за жените

Валентина Терешкова е родена през 1937 г. в с. Болшое Масленниково, Ярославска област, Русия, СССР. След средното училище работи във фабрика за автомобилни гуми, а после учи инженерство. Занимава се с парашутизъм, има 90 скока и звание заслужил майстор на спорта. През 1962 г. е включена в женския космонавтски корпус (където остава до 1997 г.), след като от над 400 кандидатки са избрани 5 жени – Татяна Кузнецова, Ирина Соловьова, Жана Йеркина, Валентина Пономарьова и самата Терешкова. Последната е считана за изключително ценен участник, отчасти заради нейния пролетарски произход, отчасти заради баща ѝ, загинал във Финландската война.

Официалната причина да бъде пусната жена в космоса била да се проучи как влияят условията на женското тяло, сравнено с мъжкото, неофициалната – Студената война и космическата надпревара между СССР и САЩ.

На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова лети на борда на „Восток 6“ и става първата жена и първото невоенно лице в космоса. Нейният псевдоним за полета е Чайка. Едновременно на орбита се намира космическият кораб „Восток 5“, пилотиран от космонавта Валери Биковски. В деня на полета е повишена от звание лейтенант в звание капитан. Никоя от другите 4 жени, избрани с Терешкова, не е летяла. Въпреки плановете за други полети с участие на жени минават 19 г., преди следващата жена – Светлана Савицка, да участва в космическа мисия.

След полета в космоса, Валентина Терешкова завършва с отличие Военно-въздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ и се дипломира като инженер-космонавт през 1969 г. През същата година женската космонавтска група е разпусната.

Валентина Терешкова е първата жена - генерал в руската армия, при това генерал от ВВС. У нас Терешкова е удостоена със званието "Герой на социалистическия труд" и орден „Георги Димитров“. До днес Терешкова остава единствената жена космонавт, която е била в Космоса не просто като член на екипажа, а пилотирайки самостоятелно космически кораб.

Промяна на културата

Независимо от причината, някои анализатори се тревожат за посланието, което всички класове и екипи космонавти от мъжки пол изпращат на жените в Русия. Заради статута им, астронавтите и космонавтите имат силата да влияят на общественото мнение, само вършейки своята работа, казва Лаура Сеуърд Форчик, собственик на Astralytical, консултантска фирма.

„От това, което разбирам, сегашната култура на Русия не подкрепя жените в стремежа им за кариерно развитие“, казва тя. „Със самото присъствие жените астронавти могат да изпратят категорично посланието, че жените имат място до мъжете на един космически кораб. Валентина Терешкова беше важен пример за времето си, но тя летя само веднъж, a трябва повече от един полет“.

"За да се промени възприятието, че мъжете са по-приспособени към космическото пътуване, отколкото жените, сегашното поколение руснаци трябва да разбере, че жените са еднакво способни като мъжете", казва Форчик. „Жените астронавти от други националности не са толкова притегателен пример, руснаците трябва да видят своите космонавти, за да повярват, че са достатъчно силни“.