Използването на роботи за осъществяване на опасни мисии има очевидните за човечеството предимства и пътуването в Космоса не е изключение. През 2011 г. NASA изпрати своя сръчен асистент Robonaut 2 на екскурзия до Международната космическа станция с намерението той да работи заедно с останалите астронавти. Сега източник от космическата индустрия разказва пред РИА Новости, че андроидно дуо от Русия може да последва този пример още през следващата година.

Според Defense One андроидите на FEDOR ще пътуват на безпилотния космически кораб “Союз” не като товар, а като членове на екипажа. Космическата агенция “Роскосмос” съобщи, че полетът е получил предварително одобрение.

FEDOR, съкратено от Final Experimental Demonstration Object Research, е програма от 2014 г., която има за цел да създаде робот, способен да замести хората по време на ситуации с висок риск като спасителни мисии. Андроидите притежават редица човешки умения, като например способност за шофиране, натискане, повдигане на тежести и - досетихте се - стреляне. С такива впечатляващи характеристики бившият вицепремиер Дмитрий Рогозин трябваше да отхвърли идеята, че Русия “създава терминатори”.

С бързото развитие на изкуствения интелект въпросът, дали той ще бъде използван за добри или лоши намерения, винаги стои на дневен ред, но Рогозин уверява, че FEDOR ще има “голямо практическо значение в различни области”. Което е доста широко и неконкретно определение.