Въпреки че може да има много препятствия, когато става дума за самостоятелно шофиращите коли на пътя, от Google са с една стъпка по-близо до целта си, да заменят всяко човешко същество на Земята с машини. Чрез анализ на купища данни, те са доказали, че техните Google автомобили са по-внимателни и по-безопасни, отколкото средно статистическия шофьор.

Крис Ърмсон, лидер на проекта за самостоятелно шофиране на Google, заяви, че анализът на данните от стотици хиляди километри, изминати от робо-колите, показва, че те не само поддържат безопасна дистанция, но и че компютърните им мозъци ускоряват и спират много по-гладко, отколкото тези на автомобилните гиганти.

"Ние прекарваме все по-малко време в моменти на предстоящ сблъсък.", казва Ърмсон. "Нашата кола се шофира по-гладко и по-безопасно, отколкото нашите обучени професионални водачи." Ърмсон не споделя как робо-колите се представят при неблагоприятни метеорологични условия, като сняг или силен дъжд, но тестовете явно продължават.

Най-вероятно ще стигнем до точката, където компютърно управлявани автомобили ще са по-бързи на състезателната писта, отколкото човек. Или да гониш автобуса, който си изтървал за секунди, ще бъде безсмислено, защото компютърът, който го управлява няма да може да те види в задното огледало и да се смили над теб, спирайки, за да се качиш. Може би и някой ден ще чуем нашите деца да казват - "Да, Сена беше страхотен, но новия ми iPhone 27s е по-добър шофьор!"

Изглежда, нашите роботи господари идват по-бързо, отколкото някога сме очаквали.


А знаете ли, че Елън Мъск мисли, че "водородните автомобили са глупост?