Рано или късно по улиците на всички градове по света масово срещаните автомобили ще са електрическите - дали на Tesla или на други популярни марки, но всички те ще имат нужда от електрическо зареждане.

Сега една интересна разработка предлага възможност да зареждане на Tesla автомобил, докато сте го паркирали на произволна улица, където движението на пешеходците осигурява енергията за зареждане.

Pavegen си партнират с Tesla Motors, за да покажат експериментално зарядно, използващо кинетичната енергия от стъпките на хората. Ще са нужни "няколкостотин хиляди крачки", за да заредите Model S за пробег от 20 минути, пише на сайта PSFK.

Все пак това не е толкова обезсърчително предизвикателство, колкото звучи. Много градски центрове са изобилстващи от пешеходен трафик и достатъчно дълъг участък от тротоара може да ускори времето за зареждане. Все пак ще мине дълго време, преди да видим технологията приложена на практика, но бъдещето изглежда светло.

Успехът на Pavegen ще зависи от приемствеността на градовете и корпоративните офиси. Ако всичко върви добре, стъпките на хората могат да са всичко, нужно за обезпечаване на градските пътувания с електрически превозни средства.


Прочетете още: Следващото поколение Tesla ще включва кросоувър