Япония е една от малкото държави, жители на която се радват на високоскоростно пътуване с влак. Сега азиатската страна ще се опита да помогне на САЩ да пусне влак, който буквално ще лети (Maglev) и значително ще съкрати времето за пътуване. От доклад на The Washington Post става ясно, че сумата, която японците ще вложат е колосална и е в размер на 5 милиарда долара, а останалите 5 ще бъдат осигурени от щатското правителство.

Central Japan Railway Co. ще се откажат от всякакви такси, които нормално биха добавили за лицензиране на своята Maglev технология. А Baltimore Washington Rapid Rail LLC, които ще партнират на японците, искат да построят така наречения "Super-Maglev" влак, който ще пътува със скорост по-висока от 500км/ч между Балтимор и Вашингтон.

Този проект би могъл да се превърне в опитно поле за много по-голямо нещо: Северният коридор, това е Maglev линия, простираща се от Ню Йорк до Вашингтон през Филаделфия. Ако този амбициозен план се осъществи, Балтимор ще бъде свързан с жизненоважни работни места и култура, а това ще даде кураж и за други по-големи проекти на територията на САЩ.

Но има много пречки, започвайки с факта, че проектът вероятно ще струва много повече от 10 милиарда долара, а и няма ясни доказателства за сериозна нужда от тази линия. Не трябва да изключваме и проекта на Елон Мъск, наречен Hyperloop.

Все още има да се извърви дълъг, дълъг път, за да се реализира проектът между Япония и САЩ, така че няма нищо сигурно.

А вие може да прочетете нашата статия - „Пътници от близкото бъдеще“!