Всяка сутрин, когато се събудите, навярно минавате през един и същи ритуал: светвате лампата, вдигате щорите, изключвате алармата, нагласяте температурата, пускате любимата си музика и приготвяте закуска. Всички тези действия можете да извършвате само с натискане на бутона до леглото в спалнята.

И това е само началото - умната техника навлиза все по-сериозно в домовете ни и това ни дава основание да говорим за истинския модерен умен дом, в който всеки един уред е свързан с мрежата и може да управлявате всичко буквално от екрана на телефона си. Донякъде всичко това напомня на един много по-технологичен Джийвс, който се е превърнал в Eliot – програмата за свързани продукти и решения на известната в света на електрическите решения марка Legrand, чието име идва от Еl (Electricity) и IoT (Internet of things). Интересно е и че програмата Eliot за региона Централна и Източна Европа за първи път се обябява официално в България.

Интернет на всичко около нас

Концепцията за Интернет на нещата е в основата на днешната дигитална еволюция, която в случая вместо за лаптопи и смартфони става дума за домофони, хладилници и гаражни врати. Според изследване на Gartner до края на 2017 г. свързаните устройства ще се увеличат с 30 процента и се очаква да достигнат 8,4 милиарда броя, като 63% от тях ще са от потребителския сегмент. Според компанията, като се изключат автомобилните системи, най-разпространените устройства в него са умните телевизори, електромери и видеокамерите за наблюдение. Пазарът на свързани продукти днес се разпределя почти поравно между бизнес потребителите (60 процента) и частните потребители (40 процента), което означава, че и в двата сегмента интересът е голям.
Добрата новина е, че вече не ви се налага да чакате дори края на годината, ако искате да осъвремените дома или офиса си. Френският гигант Legrand представи на българския пазар своите иновативни продукти от гамата на Интернет на нещата, които са призвани да се превърнат в неразделна част от умната сграда. В своята дългогодишна история компанията винаги е била на гребена на нововъведенията и е предлагала най-добрите решения в областта на електрическите и цифровите инфраструктури. Днес тя разполага с повече от 36 000 служители в над 80 държави и е водещ доставчик на десетки свързани решения за бита и деловата среда.

Стари сгради, нови нужди

От тях могат да се възползват еднакво добре както частни домове, така и жилищни и офис сгради, хотели, болници, университети и промишлени центрове. Всички тези решения са инсталирани директно в инфраструктурата на сградата и отговарят на няколко ключови изисквания: те трябва да са надеждни, трайни, издръжливи, да са адаптирани за съществуващи сгради, но и да могат да живеят и еволюират с тях. Не трябва да забравяме и задължителното условие за безопасност: Интернет на нещата поставя и доста въпроси, свързани с гарантирането на сигурността и конфиденциалността. Всички тези вещи могат да обменят информация помежду си, но и да споделят данни за своето състояние и местонахождение на трети страни. Това пък може да разкрие информация и за техните собственици. През тези уреди минава сигурността на дома и бизнеса и затова те трябва да са лесни за употреба, ненатрапчиви и да защитават личните данни на потребителите. Ето и първите три конкретни продукта от програмата Eliot на Legrand.

Видео домофон

Новият видео домофон CLASSE 300X13E превръща всяко жилище в свързан дом, който лесно може да се контролира отвътре и от разстояние с помощта единствено на смартфона ви. CLASSE 300X13E се отличава с голям 7-инчов дисплей, изключително стилен дизайн – в тъмен и светъл цвят – и високотехнологични функции. Интегрираната Wi-Fi връзка позволява свързването със смартфон и управление само с едно докосване благодарение на специалното мобилно приложение. Устройството дава абсолютна свобода на потребителите да изпращат команди от всяка точка вътре и извън дома, като приемане и провеждане на разговори, отваряне на входната врата или вратата на гаража, дори включване на пръскачките или осветлението в градината. Интересно е също, че можете да се обадите от телефона си на домофона вкъщи – например за да проверите и да сте сигурни, че детето се е прибрало, а не ви вдига мобилния си телефон от някоя градинка. С функцията за видеонаблюдение на практика този домофон ви дава постоянен поглед над дома ви и пряка връзка с него.

Смарт термостат

Умните термостати са един от хитовете на пазара днес и Smarther е точно такъв: елегантен, свързан термостат с интегрирана Wi-Fi връзка, с фин минималистичен дизайн, подходящ за всяко пространство и интериорен стил. Благодарение на сензорния си дисплей термостатът е изключително лесен за употреба и позволява управление на отоплението, охлаждането или промяна на температурата само с едно докосване. Отново само чрез приложение на смартфона си потребителите могат лесно и ефективно да управляват температурата по всяко време и отвсякъде, дори и далеч от дома, и така да пестят енергия.

Видео шпионка

Свързаната видео шпионка е умен и стилен продукт, чийто монтаж не изисква окабеляване и инсталирането му е изключително лесно. Необходими са единствено директна връзка с Wi-Fi мрежа и инсталирано приложение на мобилно устройство. На него потребителите получават като съобщение снимка при позвъняване на вратата и могат да видят посетителите си – независимо дали са си вкъщи, или са извън дома. Видео шпионката работи с батерии, устойчива е на атмосферни влияния и може лесно да се монтира на открито или закрито. Тя разполага с широкоъгълна инфрачервена камера с LED подсветка - за снимки дори и на тъмно.

Умният дом е факт и тoй щe пpoмeни нaчинa, пo ĸoйтo вcичĸи ĸoмпaнии и пoтpeбитeли щe cи взaимoдeйcтвaт c физичecĸия и дигиталния cвят. В близко бъдеще системите, които управляват температурата, сигурността, осветлението и захранването на сградите ще имат повече общо със смартфоните, отколкото с традиционните системи. Те ще стават все повече и все по-свързани помежду си и първите крачки, които правим сега, променят не само домовете ни, но и мисленето ни в посока на все по-свързания свят на близкото бъдеще.