От месеци SpaceX води интересна дискусия с Федералната комуникационна комисия на САЩ. Нейната тема - един по-малко познат проект, свързан с изграждането на глобална сателитна мрежа, която ще осигури интернет в Космоса.

Е, технически става въпрос за околоземна орбита, но не може да отречете, че звучи доста интересно, нали?

Илон Мъск лансира идеята от известно време, като първоначално нейният замисъл беше, че това ще е начин колонистите на Марс да държат връзка със Земята. От описанието в предложението към регулатора става ясно, че компанията замисля мрежа от 4425 сателита в негеостационарна орбита, които са на около 900 километра над повърхността на Земята. Поне един сателит ще стои на 40 градуса над хоризонта над почти всяко място на планетата.

Още през 90-те години Motorola подкрепи подобен проект, наречен Iridium, но тогава огромните разходи доведоха до фалит на идеята само за девет месеца. Основният конкурент - Globalstar, подкрепян от Qualcomm - имаше същата съдба, припомня The Verge. В новите условия обаче замисълът изглежда по-реалистичен, особено със задаващата се 5G технология.

Разбира се, финансовият риск е огромен. Споменава се първоначална сума от 6 млрд. долара, която ще нараства допълнително с развитието на проекта. В момента интерес проявява не само SpaceX, но още две имена - добре известната компания Boeing и все още новата OneWeb. Остава въпросът, дали и трите са готови да останат докрая в проекта, който се очаква да отнеме поне 5 години. 

Тагове: