Lenovo е световноизвестна със своите бизнес и потребителски лаптопи. Докато компанията продължава да инвестира в иновации в сферата на персоналните компютри, тя прави доста смели стъпки и в други високотехнологични посоки, които определя като "интелигентна трансформация".

При представянето на последните модели лаптопи и хибриди по време на изложението IFA в Берлин голямо място в презентацията заеха сфери, които нямаха директна връзка с РС света. Изкуствен интелект, умни домове, 5G връзка и комплексни решения за бизнеса, които да ни помогнат да се ориентираме в морето от данни, които генерираме всяка изминала минута. Целия този процес главният изпълнителен директор на Lenovo Ян Юанцин нарича „четвъртата индустриална революция“, която ще премине изцяло под наслова на интелигентната трансформация.

Lenovo Mirage VR

Създаване на по-умен дом

„Наричаме редицата устройства, които притежаваме, умни, но реално са само свързани“, обяви Анджана Сринивасан, изпълнителен директор за потребителските продукти на Lenovo, по време на пресконференцията на компанията в Берлин. Тя допълни, че тепърва джаджите ще поумняват посредством изкуствения интелект (AI). Lenovo се ориентира доста силно към предоставянето на умни решения за дома. Така по време на изложението в Берлин компанията представи домашен видео асистент – Smart Display, който се възползва от възможностите на гласовия асистент Google Assistant. Допълнително Lenovo показа и своите свързани контакт, крушка и камера, които могат да се управляват от новото мобилно приложение Lenovo Link App. Можете да ги контролирате не само чрез Smart Display, но и чрез различните умни асистенти на пазара, които
поддържат Google Assistant и Amazon Alexa.

В момента сме в преход от свързани към умни устройства.

Визията на Lenovo не спира дотук, като според технологичния гигант решенията с изкуствен интелект и наличието на свързани сензори навсякъде – от стените, предметите и дори дрехите – ще образуват една огромна мрежа от устройства. Компанията не смята, че компютрите и дори устройствата като цяло ще изчезнат. Те просто все повече ще преминат на фонов режим за сметка на умните асистенти и други нови форми на интерфейс. Интернет на нещата (IoT) вече е факт и компаниите, които предложат най-добре развитата комбинация между хардуер и обработване на данните, ще са лидери през следващите години. Добър пример за по-широко софтуерно приложение в облака е технологията Unified Endpoint Management (UEM), която помага на хората да управляват мрежи от един източник. Интересът на Lenovo към нея е голям, тъй като тя се използва за разнообразие от дейности – от асистиране при отстраняването на хакерите до ускоряване на реакции в кризисни ситуации. Друго приложение е Narrow AI, който позволява на компютрите да изпълняват високоспециализирани задачи изключително добре. Един от начините, по които Lenovo използва тесен AI, е в здравеопазването. Компанията създава решение, което помага на здравните специалисти да откриват чернодробни тумори и увеличава общия успех при диагностицирането на рака.

Целият комплект на Lenovo Mirage VR. В дясно - Lenovo Mirage Beacon и Lightsaber контролер.

Новата добавена реалност

Влиянието на добавената (AR) и виртуална реалност (VR) ще се засилва през годините. Ако в момента сме запленени като потребители от техните възможности, които ни предоставят в развлекателната индустрия, те ще играят и важна роля в професионалното ни ежедневие. Комбинираното решение за добавена реалност Lenovo Jedi Challenges, което съчетава AR очила и софтуер, позволява на потребителите да се пренесат в света на „Междузвездни войни“, при това в хола си. Но не всичко е само за забавление, добавената реалност например се използва в медицински изследвания. Ноу-хауто на Lenovo в тази област се използва за разработването на техническо решение за по-добро проучване на онкологичните заболявания. То спомага за откриването на меланоми чрез AR дисплеи и AI очила за по-добро проследяване на развитието на бенки.

Добавената реалност има много приложения, включително може да помогне за лечението на онкологични заболявания. 

Добавената и виртуалните реалности преобразяват и авиационната индустрия. Чрез използването на очила от Lenovo AR експертни самолетни механици могат да провеждат дистанционно обучение, като визуализират стъпка по стъпка виртуалното
ръководство на не толкова опитните работници. Качеството на това обучение е високо и има голямо въздействие както върху разходите за обучение, така и върху скоростта на поправките.

Lenovo Mirage Beacon

Типично за всяка нова технология, така и сегашните иновации постепенно и неусетно завземат нашето ежедневие. Бъдещето вече не е в ръцете на персоналните компютри, а на перфектната комбинация и работа в унисон между софтуер и хардуер. Така че, докато пишете някой служебен мейл на своя ThinkPad или се забавлявате в добавената реалност на Jedi Challenges, тези технологии са в основата за трансформация на цели индустрии в създаването на един истински „интелигентен“ свят.

Тагове: