Лято. Сезонът на отпуските и пътешествията. И полетите. И ограниченията в чекирания багаж. Ееех, тази непрестанна битка с все по-рестриктивните изисквания на авиолиниите. А когато човек пътува, винаги му се иска да има още малко място – я за някое и друго дребно подаръче, я за още една хавлия, още един сувенир.

Вижте още: Лятна селекция: джаджи и устройства за истински забавен сезон

Затова днес сме ви подбрали няколко супер идейни джаджи, които хем заемат малко място в куфара ви, хем няма да ви оставят с усещането, че се лишавате от удобства, докато сте на почивка.

Електронна книга

То напоследък кой има време да чете в напрегнатото трудово ежедневие? Но ваканцията е друго нещо. Проблемът е, че обикновено има толкова много книги „за наваксване“, че ако ги натъпче човек всичките в багажа... Ами то няма да остане място за нищо друго! Идеалното решение са т.нар. електронни книги. Макар да приличат на класически таблет, този вид устройства имат едно изключително важно предимство – използват дисплеи, изработени по специална технология, т.нар. e-ink (електронно мастило).

Те консумират изключително скромна порция от заряда на батерията им, така че за разлика от стандартните таблети ще ви се налага да ги зареждате максимум веднъж на седмица. Освен това най-новите модели са водоустойчиви и можете да ги вземете с вас навсякъде – дори на плажа. Плюс, че вградената им памет побира хиляди книги, така че няма да ви създадат никакви багажни неудобства!

Мулти зарядно

Ама закъде без скъпоценния смартфон? И смартуоч към него, че и кой знае колко още мобилни устройства?
Всичко това си е задължително за почивката, но иска и постоянно зареждане. Много често в хотелските стаи обаче има по 1, максимум 2 свободни контакта и чарджването едновременно на два телефона (твоя и на половинката), електронна книга, таблет, glo и какво ли още не става сложно. Направо си е повод за семейно напрежение, а кой иска да му се разваля ваканцията с подобни дреболии?

Затова пуснете в куфара едно универсално зарядно с няколко USB порта, та да ви е мирна главата. На пазара без особени усилия ще откриете подобни модели с 5, 6, че и повече портове. Замества поне 3 или 4 отделни зарядни, пести място и е сууупер практично.

Устройството glo серия 2 мини

Така и така сме на темата „електронни“ джаджи – този нов вид електронно устройство за нагряване на тютюн е отлична идея за заклетите пушачи. Особено що се отнася до пестене на място. Наскоро една от водещите компании, които предлагат подобен вид продукти – направи още една иновативна стъпка в тази посока и пусна по-ергономична версия на бездимните си устройства. glo™ серия 2 мини е дори още по-лека и компактна от предходната генерация модели с тегло едва 85 грама. Тъй като е с компактен и лек дизайн, glo серия 2 мини не заема почти никакво място, удобно е за употреба и пренасяне навсякъде и по всяко време.

Тъй като само нагрява, а не изгаря тютюна, устройството не генерира пепел и дим, а само пара. При това почти липсва неприятна миризма – така по-малко ще дразните околните, докато го използвате, дори да са заклети непушачи.

glo серия 2 мини загрява супер бързо – устройството е готово за използване само след няколко секунди. Едно пълно зареждане, което отнема около час, е достатъчно за 15 последователни сесии. Компактно, елегантно и готино. А, да, и не заема практически никакво място. Само за пътешественици!

Мини статив

Тия нови смартфони с „нощни режими“ са супер яки, но когато става дума за снимки при слаба светлина, добрият стар статив си е незаменим. Проблемът е, че повечето стативи са истински чудовища и заемат маса място в багажа. Да не говорим колко тежат.

За щастие има и алтернативи – какво ще кажете за модел, който е едновременно мини статив и селфи стик? При това можете да го използвате за стабилно закрепване не само на мобилния си телефон, но и на всяка компактна камера.

Така наречените GorillaPod микро стативи също са супер идея. Тежат едва няколкостотин грама, а благодарение на гъвкавите си крака могат да се захванат за почти всяка повърхност. Естествено закрепването на всеки смартфон с тяхна помощ пък не представлява никакъв проблем, защото повечето модели са проектирани да издържат камера с тегло до 3 килограма.

Бутилка за вода

Мдам, звучи странно, но една скромна инвестиция в качествена преносима бутилка за многократно използване всъщност може да ви е полезна в изключително много отношения.
Качествените бутилки за вода например са изработени от специални материали (ко-полиестери), които за разлика от обикновената пластмаса запазват здравината и механичните си свойства дори когато са изложени на влияния, които увреждат другите видове поликарбонати. Водата по принцип е универсален разтворител.

Така че класическите пластмасови бутилки взаимодействат с нея особено при по-продължителен контакт.
Затова качествената бутилка за вода е по-добра идея, ако ще съхранявате в нея вода за по-дълъг период от време. Освен това може да се използва многократно за разлика от традиционните бутилки, които имат супер кратък жизнен цикъл и са сред основите пластмасови замърсители в глобален мащаб.

Това накратко са нашите пет идеи за по-компактно, безаварийно и безгрижно пътуване. Надяваме се да сме ви били полезни. Ако пък ви хрумнат други предложения в този дух, ще се радваме да ги споделите в коментарите.
Приятни летни пътешествия!