Дебатът за потенциалните вреди и ползи от е-цигарите бушува от години. Резултатите от скорошно голямо проучване в Обединеното кралство обаче предоставиха на защитниците на идеята най-голямата им победа до момента. Установено е, че хората, които се опитват да спрат да пушат, имат почти два пъти по-голяма вероятност да успеят в продължение на една година, ако използват електронни цигари в сравнение с хората, които се придържат към типичната никотинозаместваща терапия.

Проучването, публикувано в Медицинския журнал на Нова Англия в сряда, изследва почти 900 пушачи във Великобритания. Всички пушачи са отишли в специализирани центрове, за да им помогнат да се откажат от порока. Там на случаен принцип им е възложена една от двете интервенции.

Първата група е получила тримесечно снабдяване със стандартно лечение за прекратяване по техен избор, като никотинова смола, лепенки или таблетки за смучене. На другата е дадена стартов комплект за електронни цигари и тези хора са насърчавани да продължават да пушат. И на двете групи са предложени ежеседмични сесии за консултиране поне за един месец. За да измерват обективно техния напредък, учените също наблюдават нивата на вдишане на въглероден оксид (общ токсин в цигарения дим, който се задържа в издишания въздух).

До четвъртата седмица хората, които получават електронни цигари, е по-малко вероятно да почувстват силно желание да пушат. Те също се чувстват по-малко раздразнени или неспособни да се фокусират в опита си да спрат. И най-важното, във всяка точка на проучването тези потребители са по-склонни да се въздържат напълно от пушенето на цигари. Към 52-рата седмица 18% от групата за електронни цигари все още не искат нормални цигари в сравнение с 9.9% от стандартната група за лечение.

Това може да не изглежда като голям успех, но по традиция е адски трудно да се откажеш от пушенето. Дори успеваемостта при използване на заместваща никотин терапия, наблюдавана в това проучване, всъщност е доста висока в сравнение с други изследвания, измерващи нейната ефективност. Потребителите на електронни цигари също са по-склонни да намалят пушенето си с 50% или повече дори ако не са се отказали изцяло.

Предишни проучвания се опитаха да разберат колко добре електронните цигари могат да помогнат на пушачите да спрат. Но някои от тях не са показали никаква реална полза в сравнение с други варианти за спиране. Според авторите обаче това е първото клинично изпитание, което изпробва съвременните електронни цигари при хора, които активно се опитват да се откажат. Тези устройства сега често имат повече никотин и идват в по-удобна форма от първото поколение е-цигари.

Ау, това няма да свърши добре (ВИДЕО)

---

Китайци откраднаха перла от короната на PlayStation