Намирането на работа не е особено лесна задача и за съжаление редица фактори могат да я направят още по-трудна и стресираща. Особено ако сте млад професионалист и нямате особено голяма практика зад гърба си – както от гледна точка на трудов стаж, така и по отношение на самия процес на търсене на работа и явяването на често доста стресиращите интервюта за съответната позиция.

За щастие днес в уеб можете да откриете десетки различни помагала и приложения, които могат да ви окажат безценна помощ и да направят търсенето на работа значително по-леко и безпроблемно.

Много от тях можете да инсталирате директно върху телефона си, за да са ви винаги подръка, когато (или ако) имате нужда от тях.

В този кратък текст сме подбрали няколко такива мобилни апликации, които според нас ще са ви изключително полезни в търсенето и надяваме се – в намирането на най-подходящата за вас позиция.

Идеалното резюме

Писането на CV, или както е по-известна у нас – автобиография, може да изглежда най-простата и лесна първа стъпка към намиране на желаната работа, но често именно от доброто резюме зависи дали изобщо ще попаднете в полезрението на работодателя, или ще ви подминат с безразличие.

Проблемът тук е, че едно CV не бива да бъде нито прекалено подробно, нито телеграфно кратко и бедно на информация. В крайна сметка то е основният ви (и често единствен) шанс да създадете първоначални добри впечатления у работодателя. Затова то трябва да е максимално добре съставено и да се откроява, доколкото е възможно, на фона на десетките, дори стотици резюмета, които ежедневно минават пред очите на служителите за подбор на кадри.

Точно затова приложение като nPloy може да ви е от неоценима помощ за съставянето на идеалното резюме. Апликацията предлага изключително семпъл, прегледен и лесен за използване интерфейс. Всъщност както ще се убедите по надолу, това беше и един от основните ни критерии при избор на приложения, които да включим в този обзор. В крайна сметка търсенето на работа е достатъчно стресиращо занимание само по себе си и без да ви се налага да се борите със зле написани и user unfriendly апликации, които би трябвало да улесняват живота ви, не да го затрудняват допълнително.

Всъщност бързото и лесно създаване на резюме е само една от многото полезни предимства на nPloy тъй като зад това мобилно приложение се крие сериозна платформа с множество полезни функции, но за това след малко. 

Апликацията предлага два варианта за съставяне на CV - ръчно, в която посредством серия отлично подредени, прегледни менюта можете с няколко докосвания да добавяте и премахвате елементи от автобиографията си. Ако пък вече разполагате с подробен профил в LinkedIn, nPloy скоро ще ви дава възможността да свържете профила си в тяхната услуга с акаунта си в социалната платформа и автоматично да попълните всички полета от вашето резюме.
А добрата новина е, че мобилната апликация на nPloy е напълно безплатна, предлага се и за iOS, и за Android и е дело на български разработчик!

Мотивационно писмо

Следващата най-важна стъпка – особено когато кандидатствате за позиция онлайн, което, разбира се, днес е в 90% от случаите. При много от компаниите (особено по-големите и сериозните сред тях) мотивационното писмо задължително придружава резюмето ви и дава шанс на работодателя да получи малко допълнителна информация за вас и вашите цели и очаквания за съответната позиция.

Тук от огромна полза ще ви е приложение като Cover Letter Samples 2019. В него ще откриете десетки примери с отлично написани мотивационни писма, подредени тематично за различни позиции, както и подробно ръководство със съвети и насоки за съставяне на идеалното мотивационно писмо. За съжаление приложението се предлага само за Android.

Търсене на работа

Разбира се, това е най-ключовият момент от целия процес. В крайна сметка дори и най-добре написаното резюме и мотивационно писмо няма да ви помогнат, ако нямате информация за най-подходящите обяви за работа, които най-добре да отговарят на вашите професионални умения, работен стаж и не на последно място – очакванията ви за адекватно заплащане и сфера, в която да се развивате.

Тук обаче неизбежно ще се сблъскате с един от най-неприятните проблеми на повечето актуални платформи за търсене на работа – те са тромави, остарели и честно казано – не особено ефективни. Отделно много от тях могат да се „похвалят“ с излишно претрупан, сложен за използване потребителски интерфейс, както и прекалено комплексни изисквания за попълване на необходимата информация за кандидатстване.

Тук е мястото отново да споменем услугата nPloy, която се е заела да промени това. Тя предлага изцяло онлайн-базирана, интелигентна система за осъществяване на контакт между работодател и потенциални кандидати, която е лесна за използване, самообучаваща се и спестяваща време и на двете страни. Друга хубава новина е, че приложението е българско.

Две от най-важните предимства на nPloy като платформа за търсене на работа са удобство и достъпност. Ориентирана най-вече към младите професионалисти, тя е организирана около апликация със семпъл, изчистен дизайн, която можете да свалите във версия на iOS или Android.

Следващото, което се изисква от вас, е да посочите сферите, в които ви интересуват работни позиции, и очакваната от вас заплата (обявяването на диапозон на заплатата е задължително изискване към работодателите при публикуване на обява в платформата). Оттам нататък нещата поема nPloy. Апликацията на услугата ще ви предложи т.нар. Job card – кратко описание на подходящи позиции, съобразени с посочените от вас критерии.

Тъй като nPloy е изцяло интерактивна система, с едно докосване ще можете да получите повече информация за офертата на работодателя, да заявите интерес (ако плъзнете картата вдясно) или да отбележите, че позицията не ви се струва подходяща (плъзгане вляво). След като изявите интерес към дадена позициия, работодателя може да прегледа вашия профил и в случай, че и той изяви интерес към вас – става така наречения ‚match’ и можете да започнете комуникация директно в приложението, под формата на чат в реално време.

Освен това с всеки избор, който правите, системата се самообучава и се адаптира по-добре към вашите лични желания и предпочитания.

Интервюто за работа

Така да се каже – решаващият етап от всяко търсене на работа. Шанс да впечатлите бъдещия си работодател с личен чар, познания и професионализъм.

Естествено от огромна помощ ще ви е, ако се явите на съответното интервю добре подготвени. В тази нелека задача ще оцените това, което може да ви предложи Job Interview: Question and Answer. Отлична малка апликация, която включва широк кръг традиционни въпроси, които най-често ще получите по време на интервю за работа, и подробни отговори на всеки един от тях.

Разбира се, тук идеята е не да наизустите съответния отговор, а да получите конкретни насоки за най-подходящите качества и умения, върху които е добре да акцентирате, така че да оставите максимално добро впечатление у интервюиращия.

Дори и реалните въпроси, които получите, да нямат нищо общо с тези в приложението, самият факт, че ще се чувствате психологически подготвени за интервюто, със сигурност ще ви е от огромна полза, за да се представите по най-добрия начин.

Job Interview: Question and Answer се предлага за Android, но в Apple Store ще намерите iOS апликация с много сходни функции (и на практика със същото име), макар и от друг разработчик.

Сигурни сме, че „въоръжени“ с тези няколко малки, но полезни приложения ще разбиете конкуренцията на следващото си интервю за работа. Успех!

 

Тагове: