Флотилията от американски безпилотни дронове скоро може да стане още по-трудна за сваляне (или дори откриване), благодарение на нов вид камуфлаж, разработен в Калифорнийския университет в Сан Диего (UCSD). Професор Бубакар Кант и неговият екип публикуваха откритието си миналия месец в списание „Progress In Electromagnetics Research“ (PIER) и ще внесат отделен доклад в министерството на отбраната до края на този месец, според информация на Army Times.

Материалът, наречен "dielectric metasurface cloak", се основава на по-ранна разработка на Университета Дюк през 2006 г. Това по същество е един тънък слой от тефлон, осеян с керамични частици и способен да модулира дължините на вълната на енергията по протежение на електромагнитната скала.

Технологията не е точно нова, но е много по-добра от това, с което разполага Министерството на отбраната на САЩ. "При предишни изследвания за прикритието е било необходимо да се положат много слоеве от материали, за да се скрие обект, и в крайна сметка теглото на обекта се увеличава, както и неговата големина“, казва Ли-Уи Хсу, водещ автор в изследването. "В това проучване показваме, че можем да използваме тънък еднослоен лист за прикритие."

Тефлоновият камуфлаж трябва да бъде буквално намазан върху безпилотните самолети. Но той все още не е довършен. Тъй като дебелината му се определя от дължината на вълната, с която може да се блокира радар на ракета, например материалът може да отразява само една дължина на вълната в даден момент. И дори с подходяща дължина на вълната, системата работи само ако входящият сигнал идва под ъгъл от 45 градуса. Въпреки тези недостатъци обаче, Министерството на отбраната в САЩ проявява сериозен интерес по прилагането на системата за камуфлаж.

 

Прочетете още: Китай въвежда нов закон за замърсяването на въздуха