AR (добавена реалност) е технология, която съществува от много време, но все още сме я развили само на повърхностно ниво. Най-популярното ѝ приложение е развлекателно за момента, под формата на филтри в Snapchat или игри като Pokemon GO.

Този тип реалност може да бъде използвана за извличане на информация в реално време за заобикалящия ни свят, подобрена комуникация и какво ли още не, но липсва хардуер, който да приложи на практика тези теоретични ползи. Макар че смарт очилата навлизат бавно, прогреса го има и се очаква този пазар да нарасне неимоверно в периода 2023-2027 година.

Технологични гиганти като Google, Apple и Magic Leap са близо до това да представят нови модели AR очила, които биха променили и подобрили ежедневието ни завинаги. Споменавам последните, защото техният модел Magic Leap 2 е готов да ни потопи в метавселената, без теглото и размера, идващи с по-голямо устройство, наподобяващо по-скоро VR сет. Това е един от първите наистина иновативни опити за безкомпромисно комбиниране на AR и VR.

Освен хардуера другото изискване за пълноценна работа на AR е 5G. Свръхбързите скорости са необходими за комуникация в реално време. Дори да разполагаме с най-напредналия хедсет, той няма да работи оптимално с лоша Wi-Fi връзка, която не позволява разгръщане на пълния му потенциал.

Последната необходима стъпка за значителен прогрес на тази технология е… използването ѝ. Лабораторните експериментни са едно, както и контролираното тестване на прототипи, но изпитанията в реална среда са безценни за всеки новопоявил се продукт. Понеже цените все още са високи за средностатистическия потребител, компаниите са тези, които трябва да предприемат първата крачка и да се доверят на ползата от подобна технология. Тя би могла да подобри хоум офис продуктивността, като позволи на служителите да бъдат по-интерактивни във видеоразговорите и съвместните проекти.

Японските митнически служби вече осиновиха тази технология, използвайки я за проверка на пратките. При съмнения за незаконен трафик проверяващите правят снимки на пакетите с AR очилата и ги изпращат мигновено до по-опитни колеги за допълнителна справка. Макар 5G все още да не е достигнал пълния си потенциал и възможностите да са ограничени, не пречи да започнем и интеграцията на AR очила редом с неговото развитие.

 

Вижте още: AR/VR шлемът на Apple ще има 14 камери, за да оживеят образите пред вас

Още от Tech