Летящи коли се разработват не от вчера и все повече компании се опитват да създадат ултимативната летателна машина, която може да се използва и като наземен транспорт. Тези дни в близост до изследователския център на Google X бе забелязана една странно изглеждаща машина, приличаща на... акула с перки на гърба, но която всъщност представлява прототип на летящ автомобил.

Зад този проект официално стои компанията Zee.Aero, но не е изключено и Google да има пръст в това. Zee.Aero е нова стартираща компания със седалище в Сан Франциско, Калифорния, която разработва революционни летателни апарати с вертикално излитане и кацане, VTOL - vertical take-off and landing.

Концепцията на летателния апарат е патентован през август 2013 г. като „личен самолет“. Но очевидно той може да се смеси и с автомобилния трафик. Използвайки осемте си роторни перки, машината може да каца и излита от място. Но това не е единственият й необичаен аспект, защото според патента тя се захранва от батерии и по този начин влиза в графата EV - Electric vehicle.

Летателният апарат е в процес на разработка от доста време, а снимките, които виждате, са от различни периоди, уловени от различни фотографи. Според San Francisco Chronicle компанията Zee.Aero очевидно е получила солидно финансиране от някъде. И ако се окаже, че то идва от Google, няма да се изненадаме, тъй като в Google X също се разработва самоуправляващ се автомобил. Но нека видим!