Вчера, както всички очаквахме, Apple представи следващия iPhone. До определена степен всички останахме разочаровани, защото се надявахме да видим 5, а не 4S. Замисляйки се по-задълбочено обаче, аз останах недоволен най-вече от липсата на въодушевление по време на анонса, а и откровено казано, Тим Кук не притежава и една стотна от харизмата на Джобс. При сравнение с iPhone 4, 4S носи много новости, които лесно биват подминати след първичното възприятие на непроменения дизайн. Потребителите са свикнали компании като HTC и Samsung да влагат нов дизайн във всеки свой следващ модел и това го отличава от предишния, дори той да не е съществено различен. Apple прави точно обратното - запазва изключително успешния дизайн на 4 (с което и съвместимостта с аксесоари) и подобрява почти всички страни на устройството. Пък и нека не забравяме, че дизайнът и изработката на 4 си остават ненадминати със своето внимание към детайла. Ще завърша тази анотация със следното: логично бе Apple да представи 4S, макар тайно да се надявах на друго. Ябълката е компания на традициите и щом направи това с 3G, нямаше как да не го повтори с 4. Друг е въпросът дали S означава Speed (скорост) или Siri. 

iOS 5

 

Започваме с новостите в платформата, защото те ще засегнат не само закупилите iPhone 4S, но и притежателите на 4 и 3GS. И тъй като колегите от telephone.bg обобщиха новостите в iOS 5 преди доста време, просто ще ви пренасоча към тяхната статия. И не забравяйте да се върнете тук, след като я прочетете. Сериозно. 

A5

 

Новият A5 чип, използван в iPhone 5, със сигурност ви звучи познатo – това е ядрото на iPad 2. Със сигурност обаче той е претърпял промени, също както A4 в първия iPad и iPhone 4 не бяха еднакви. Това се дължи на много по-слабата батерия на смартфона и като цяло на нуждата от по-висока производителност на таблета. Все пак A5 разполага с двуядрен процесор с тактова честота около 1 GHz и двуядрен видеоускорител. Последният може да предостави до 7 пъти по-добра видео производителност спрямо A4, което бе демонстрирано нагледно с Infinity Blade. Графиката наистина е впечатляваща и смеем да твърдим, че е на нивото на съвременните домашни конзоли. 

 

Като цяло това е една от най-съществените новости в iPhone 4S, върху която се базират почти всички останали. Със сигурност ще видим и много оптимизирани за A5 приложения и най-вече тежки 3D игри. 

 

Животът на батерията не само не е намалял, а дори се е увеличил при някои действия. Като цяло обаче остава близък до този при iPhone 4. 

Камера 

 

Друго от най-важните нововъведения в iPhone 4S е подобрената камера. Освен че е с резолюция 8 MP, тя има много по-добра оптика, която вече е изградена от 5 елемента, а не от 4, както в iPhone 4. Добавен е и хибриден инфрачервен филтър, който подобрява насищането на цветове и общия контраст. 

Освен това блендата е с максимална големина f/2.4, което позволява снимане на тъмно без светкавица, запазвайки ниски нива шум – общият резултат е около 70% повече светлина.

Камерата снима 1080p видео при 30 кадъра в секунда, което е подобрение спрямо 720p при iPhone 4.

Като цяло не би било твърде смело да заявим, че камерата на iPhone 4S е най-добрата сред хай енд смартфоните, ако изключим Nokia N8 (която доста трудно може да мине за такъв). Въпреки 12 MP сензор на финландското устройство обаче не е сигурно дали продуктът на Apple няма да се справя по-добре. Нека не забравяме, че момчетата от Купертино са истински царе на софтуерните оптимизации. 

От гледна точка на останалите възможности камерата вече поддържа лицево разпознаване и налагане на фотографска мрежа за по-добро композиране на кадъра. 

Нова антена, световен телефон

 

Изглежда Apple официално реши проблема със захвата на смъртта, който наблюдаваха някои притежатели на iPhone 4. Новата система за антената отново използва металната рамка за увеличение на сигнала, но има промени, естеството на които вероятно не би представлявало интерес за вас. 

Максималната скорост на сваляне на данни вече е 14.4 Mbps, а не 7.2 Mbps, наличен е и Bluetooth 4.0 модул. 

iPhone 4 е и първият масов телефон с комбиниран GSM и CDMA модул, което надали би ви било от голяма полза, ако не пътувате често в страни, където единствената ви роуминг опция е в CDMA диапазона. За американците обаче това означава, че ще могат да използват своите фабрично отключени iPhone 4S с GSM операторите и с Verizon. 

Siri

 

Спорно е дали пълният гласов контрол не e просто интересна, но неизползваема функция. Ще се спра на интересна, защото само практиката ще покаже дали потребителите ще се научат да разчитат на нея. 

В близкото минало Apple закупи компанията Siri, която развива действие в областта на а изкуствения интелект в контекста на гласовото управление. Сега резултатът от тази сделка е част от iPhone 4S и приложението, което преди бе налично в App Store, ще спре да бъде достъпно. Разбира се, интеграцията в новия смартфон е значително по-мощна. 

Не си мислете за Siri (Apple е запазила името) като за обикновени гласови команди с предварително дефинирана база данни – Siri е изкуствен интелект. Именно заради изключително високите хардуерни изисквания услугата е достъпна само за 4S. 

Със Siri можете съвсем свободно да говорите на телефона си – да му задавате произволни въпроси, да въвеждате информация и да диктувате, като се предполага и воденето на кратки диалози. В зависимост къде се намирате, можете да попитате за най-близките ресторанти. Ако получите SMS с информация за преместена среща, можете да кажете на своя iPhone да провери дали сте свободни и след като той ви отговори, да я преместите в календара си, без нито едно докосване на дисплея. Отговарянето на съобщения и мейли става по същия начин, налична е и възможност за задаване на въпроси към речника или търсачката Wolfram Alpha. 

 

Малко са възможностите на iOS, които Siri не поддържа. Определено това е най-голямата иновация в новия iPhone, но бихме се радвали тя да бъде приложена и в останалите продукти на Apple. Mac компютрите определено имат изчислителната мощ да обработват вашия говор. 

 

Цени и наличност

 

Както винаги новият iPhone струва $199 за 16 GB, $299 за 32 GB и за пръв път – $399 за 64 GB версия. Тези цени са при сключване на двугодишен договор в САЩ – в Европа можем да очакваме малко по-солени предложения. 

Продажбите в България няма да започнат заедно с тези по целия свят и за пореден път ще бъдем част от втората (или третата) вълна на продажбите, което най-вероятно се дължи на настоятелността на нашите оператори. Или на нейната липса.

iPhone 4 с 8 GB памет ще струва $99 при същия двугодишен договор, а 3GS остава безплатен. 

Обобщение

 

Лично аз използвам iPhone 4 и не мисля да премина към 4S – вероятно ще изчакам следващия модел. За тези, които тепърва ще си купят iPhone обаче, ъпгрейдът е страхотен и предоставя толкова повече на същата цена. Първоначално повечето потребители останаха леко разочаровани, но замислете се – не правят ли същото и останалите компании, но с леко променен дизайн? Актуализациите в Galaxy S II спрямо Galaxy S например са в същите области. 

 

Тагове: