В началото на седмицата ви представихме част първа от победителите в годишните ни награди HiEnd EPA 2014-2015 (Entertainment Product Awards). Превърналата се в традиция инициатива има една цел – да провери мнението на потребителите. Класацията, която се оформя изцяло от вашите гласове, понякога ни поднася интересни резултати. Вече научихте за най-добрия смартфон, фаблет, мобилни устройства и фотоапарати, а сега е време за останалите категории.

 

Отново най-оспорваната битка е при телевизорите

Когато става дума за телевизори, потребителите са раздвоени – едни от тях вече са убедени в преимуществата на новите 4K Ultra HD модели, а на другите ще им трябва повече време да открият, че смисълът от тях не се изчерпва само от наличието на комерсиално 4К съдържание. И като знаехме, че потребителите са раздвоени, раздвоихме и номинациите за телевизорите – на такива с UHD и на такива с FHD панел.

Очаквахме безмилостно сражение, както се и получи. Но резултатите всъщност ни пренесоха в действителност на пълна касапница, при това развиваща се и на двата фронта. Както при UHD, така и при FHD предложенията за челните три места воюваха предложенията на Philips, Sony и Samsung. Разликите между тях бяха по 400–500 гласа, което е нищожен процент на фона на многохилядната подкрепа, която получи всеки един от тези модели. В крайна сметка, колкото и да ни беше интересна оспорваната надпревара, изтече срокът за гласуването. И в двете категории на първо, второ и трето място са съответно телевизорите на Samsung, Sony и Philips.

Само можем да гадаем за мотивите на читателите ни. Първенството на Samsung може да се дължи на това, че и моделите им и в двете категории са с извити панели, което ги прави уникални сред номинираните конкурентни телевизори. Освен това могат да се обновяват чрез Evolution Kit и идват със своя смарт платформа. От друга страна, Sony имат своя твърда фенска база в нашата страна, която не е без основание. Флагманите на компанията винаги идват с отлични дисплеи, съчетани с първокласна аудио система, базирана на магнитни флуиди. А мултимедията не е само картина, но и звук! Що се отнася до Philips, там е почти сигурно, че голяма роля за успеха е изиграла технологията Ambilight, която е уникална за тази марка и високо се цени от потребителите.

 

 

Макар да останаха извън челната тройка, флагманите на LG, Panasonic и Toshiba заформиха своеобразен втори фронт. Интересно е, че при Ultra HD моделите разликата между героя на LG и този на Panasonic е – няма шега, няма измама – само 10 гласа. Такава нищожна разлика щеше да е куриозна, ако почти не се повтаряше и във Full HD категорията, където е дори още по-малка: едва 8 гласа!

В номинациите за най-добър Smart Ultra HD телевизор бяха: Samsung HU8500, Philips 65PUS9809, Sony BRAVIA 79X9005B, LG 84UB980V и Panasonic AX900.

В номинациите за най-добър Smart Full HD телевизор бяха: Samsung UE-65H800, Sony BRAVIA W95, Philips 48PFS8109, Toshiba 55L74, LG 70LB650V и Panasonic VIERA 55AS800E.

 

Ултра ширина или ултра резолюция

Ultra HD резолюцията е гореща тема и сред компютърните монитори, затова очаквахме победителите да са 28-инчовите 4К модели на Samsung и Asus. И в известен смисъл те са такива, тъй като заемат съответно второто и третото място. На първо място обаче родните потребители поставиха 34-инчовия монитор от серията UltraWide UM95 на LG, при това с преднина от 3282 гласа. Действително решението на LG се откроява със своето съотношение на страните 21:9, нещо различно на фона на болшинството с формат 16:9.

 

 

Освен това, както показват коментарите от hicomm.bg, прагматичните българи са по-склонни да използват някой от по-достъпните 4К телевизори като компютърен монитор, понеже това хем им излиза по-евтино, хем получават по-голям екран.

В номинациите за най-добър монитор бяха: LG UltraWide 34UM95, Philips Brilliance, Asus PB287Q, AOC U3477PQU, Fujitsu P24W-7 и Samsung U28D590D.

 

Лесна победа при системите за домашно кино

С над 2200 гласа преднина за поредна година Sony запази короната си като предпочитана марка за домашно кино. 5.1-каналната система с Magnetic Fluid говорители от серията BDV-N9200, наред със студийното качество на звука вероятно е впечатлила читателите ни и с разцветките си в черно и бяло. Корейските компании LG и Samsung заемат съответно второто и третото място.

В номинациите за най-добра система за домашно кино бяха: Sony BDV-N9200B/W, LG BH9540TW, Panasonic SC-BTT885EG9 и Samsung HT-H7750.

 

 

А една иновация ще ги владее всички...

Годината беше оскъдна на истински технологични революции, но в категорията „Най-иновативен продукт“ номинирахме няколко интересни продукти, които може и да не предлагат нещо невиждано досега, но представляват събирателен образ на съответните си сегменти и тенденциите за идните години. 105-инчовият телевизор Samsung S9 буквално отвя всички останали претенденти за титлата с преднина от 5191 гласа. Огромен извит екран и резолюция, която дори надвишава Ultra HD – потребителите посочихте тези качества като пропуск за бъдещето на тв дисплеите. Тази повече от убедителна победа до голяма степен обяснява и избора на извитите Samsung в телевизионните категории.

На второ място отличихте Lenovo Yoga Tablet 2 Pro – чудесен таблет сам по себе си, който грабва вниманието и с вградения си проектор. В челната тройка попада и Galaxy Note Edge – фаблет, оползотворяващ едната страна на тялото с допълнителнен дисплей.

Макар Samsung и тази година да спечели много челни места в различни категории, от резултатите на вота излиза, че компанията има да извърви дълъг път, преди да утвърди името си и в областта на фотографията, където понастоящем заема последните места.

Отделен е въпросът дали хегемонията на една и съща компания във всички сегменти е нещо хубаво за потребителите...

В номинациите за най-иновативен продукт бяха: Samsung UE-105S9, Fujitsu Lifebook U904, Panasonic ALL multi-room, Samsung Curved Soundbar, Lenovo Yoga tablet 2 Pro и Samsung Galaxy Edge.

 

И така, това бяха победителите в 15 категории, избрани от вас, нашите читатели. Благодарим на всички, които и този път подкрепиха ежегодната ни инициатива HiEnd Entertainment Product Awards. Честито на печелившите от томболата. До следващия път, когато ще е изминала още една година – да се надяваме, че тя ще ни предложи интересни технологии в атрактивни продукти.
Инициативата се осъществи с подкрепата на УниКредит Булбанк.

Тук можете да отриете част първа, а съвсем скоро ще научите и филмите, музиката, приложенията и игрите, които избрахте за най-добри на 2014 година.