Съдът реши, че Apple дължи 7 милиарда долара лицензионни възнаграждения на Qualcomm, след като спря плащанията си поради продължаващия спор с производителя на мобилни чипове заради нечестни лицензионни практики.

Apple започна да удържа плащанията си чрез своите производители миналата година. Тогава технологичният гигант започна съдебно дело срещу Qualcomm, заявявайки, че производителят на чипове е налагал несправедливи лицензионни възнаграждения за технологии, нямащи нищо общо с неговите продукти. Qualcomm обаче поддържа тезата си, че нейните разработки са "в сърцето на всеки iPhone" и че нейните искове са напълно валидни.

Apple твърди, че чипопроизводителят я е принуждавал веднъж да плаща за използването на своите чипове в iPhone и още веднъж чрез патентни възнаграждения - практика, която Apple нарича "двойно потапяне". Въпреки това Qualcomm твърди, че не прави нищо незаконно и че Apple е приела този бизнес модел от години.

Както Apple, така и Qualcomm водят множество съдебни дела една срещу друга, като Qualcomm също така иска забрана за внос и износ на някои модели iPhone в Съединените щати и Китай.

Тагове: