Тайнствен геоложки проход под Панама може да обясни защо скали от земната кора са открити на повече от 1600 км от първоначалната им локация. Предполага се, че този отвор, намиращ се на 100 км под повърхността на Земята, може да позволи на подобни материали да преминат цялото разстояние от островите Галапагос до Панама на сериозна дълбочина.

Тази непозната досега форма на подземен транспорт може още да е причината защо в Панама има много малко активни вулкани. Вероятно тектоничните плочи биват избутвани надолу към центъра на планетата. Учените са установили наличието на нетипични геохимични данни в Западна Панама, които всъщност наподобяват такива от островите Галапагос. Предполага се, че подземният проход е с естествен произход и през него различни материали или образувания достигат толкова далеч.

Според учените по цял свят има необясними аномалии в състава на земната кора. Следващата цел на екипа е подобно проучване в Чили с идеята проектът да достигне много други точки по цялата планета.       

Снимка: Pikrepo

Виж още: Дигитална трансформация на финансовата индустрия: водещите тенденции за 2022