„Твърдото“ вътрешно ядро ​​на Земята всъщност може да е поне малко меко, са открили група изследователи. Повече от половин век научната общност смяташе, че вътрешното ядро ​​на Земята е твърда топка от компресирана желязна сплав, заобиколена от течно външно ядро. Но ново изследване, публикувано на 20 септември в списанието Physics of the Earth and Planetary Interiors, предполага, че твърдостта на планетарната топка варира от твърд през полумек до течен метал.

„Колкото повече го разглеждаме, толкова повече осъзнаваме, че това не е едно скучно петно ​​желязо“, казва Джесика Ървинг, сеизмолог от Университета в Бристол в Англия, пред Live Science. „Намираме един съвсем нов и доста скрит свят.“

В известен смисъл вътрешното ядро ​​на Земята остава толкова мистериозно, колкото е било и когато Жул Верн публикува своето фантастично „Пътуване до центъра на Земята“ през 1864 г. Въпреки че учените са наясно от 50-те години на миналия век, че нашата планета не е куха, както е предсказал Верн, вътрешността на планетата все още е неизследвана; огромната топлина и налягане са просто твърде сериозна пречка, за да може да се пътува дотам с каквато и да е създадена от човека сонда. „Освен ако не се случи нещо ужасно с нашата планета, никога няма да имаме пряко наблюдение на ядрото на Земята“, казва Ървинг.

Вместо това геофизиците вече разчитат на сеизмични вълни, генерирани от земетресения. Чрез измерване на тези масивни вибрации учените могат да реконструират картина на вътрешната работа на планетата по начин, който е подобен на „компютърната томография“, която използва модерната медицина. Тези вълни се предлагат в два основни вида: праволинейни компресионни вълни и вълнообразни вълни на срязване. Всяка вълна може да ускори, забави или да отскочи от различни среди, докато пътува през недрата на Земята.

Обхватът от консистенции на желязо е особено поразителен според учените. „Видяхме доказателства, че не само не е меко навсякъде, но е наистина доста твърдо на някои места“, казва Рет Бътлър, геофизик от Хавайския институт по геофизика и планетология. „Има твърди повърхности точно до разтопено или меко желязо. Така че виждаме много детайли във вътрешното ядро, които не сме забелязвали досега.“

Така това изследване може потенциално да революционизира нашето разбиране за магнитното поле на Земята.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот