Учените са открили огромна „извънгалактична структура“, скрита зад Млечния път в мистериозна област на небето, известна като „зоната на избягване“, тъй като според ново проучване е скрита от непрозрачната издутина на нашата собствена галактика.

Откриването на структурата, която изглежда като голям галактически клъстер, помага да се запълни тази сенчеста част от нашата космическа карта, която също може спокойно да бъде обозначена като „тук има космически дракони“, защото е толкова неясно какво съществува там.

Звездното вещество, което изгражда нашата галактика Млечния път, е разпределено в тънка равнина, обикаляща около централна издутина, която съдържа свръхмасивна черна дупка. Галактическата равнина и издутина са пълни със звезди, прах и газ, които блокират гледката ни към всичко, което е от другата страна. Въпреки че учените са успели да използват различни дължини на вълните, за да надникнат през зоната на избягване - регион, който закрива 10 до 20% от небето, - по-голямата част от този регион все още остава извън полезрението.

Сега екип, ръководен от Даниела Галдеано, астроном от Националния университет на Сан Хуан в Аржентина, съобщава за откриването на нов галактически клъстер VVVGCl-B J181435-381432 зад изпъкналостта на Млечния път, което помага „да се завърши картината на широкомащабната структура в тази все още малко проучена област на небето“ според проучване, публикувано тази седмица на сървъра arxiv. Изследването е изпратено до списание Astronomy & Astrophysics, но все още не е рецензирано.

„Този ​​резултат е много задоволителен за нас“, казва Галдеано в имейл до сайта Motherboard. „В продължение на много години имаше липса на информация относно тази зона, но сега с нови проучвания можем да покрием с данни малък регион от небето, а в близко бъдеще по-голям.“

„Изключително трудно е да се намерят галактики зад галактическата равнина поради високата плътност на звездите, а също и затъмняването от прах по линията на видимост и това изглеждаше като един от най-известните кандидати“, отбеляза Данте Минити, директор на от Института по астрофизика към Националния университет Андрес Бело в Чили и съавтор на изследването, в друг имейл до Motherboard. „Подозирахме наличието на структура“, добави той, „но тъй като преди това беше „сляп регион“, това откритие на нов галактически клъстер беше добре дошло потвърждение.“

Галдеано и нейните колеги успяха да забележат този клъстер, използвайки VVV Survey: проект, който сканира изпъкналостта на Млечния път при инфрачервени дължини на вълните, използвайки видимия и инфрачервения обзорен телескоп за астрономия (VISTA) на Европейската южна обсерватория в Паранал, Чили. Докато галактическата равнина блокира почти цялата видима светлина в зоната, по-големите дължини на вълните на светлината, включително в инфрачервената лента, могат да преминат през мъглата на Млечния път, за да достигнат до телескопите на Земята.

Екипът преди това е използвал инфрачервеното сияние, уловено в проучването на VVV, за да изследва „регион на свръхплътност“, който предполага наличието на „нови извънгалактични източници, които не са идентифицирани от други каталози“, според проучване от 2021 г., също ръководено от Галдеано.

За да увеличат примамливия регион, изследователите са използвали близък инфрачервен инструмент, наречен FLAMINGOS-2, който е част от телескопа Gemini South в Чили, за да идентифицират измервания, наречени „червени премествания“, които могат да се използват за оценка на разстоянието и скоростите на обекти в пространството. Резултатите разкриха нови подробности за пет галактики на около три милиарда светлинни години, които според изследователите са част от много по-голям клъстер.

„Започнах да работя с VVV данни през 2017 г. и от самото начало забелязахме излишък от галактики в малък регион на небето“, каза Галдеано. „През всичките тези години имахме подозрението, че тези галактики принадлежат към една и съща структура. Тези подозрения се основават на фотометрични техники, така че не можахме да потвърдим тези заключения.“

„Именно поради тази причина поискахме време за проследяване на телескопа, за да получим спектрите на най-ярките галактики в тези региони на свръхплътност с цел да потвърдим или отхвърлим нашите подозрения“, добавя тя. „За щастие успяхме да потвърдим нашите заключения, така че сме много горди с тези резултати.“

Екипът изчисли, че клъстерът съдържа около 58 галактики, но ще са необходими повече наблюдения, за да се увери в неговата маса и съдържание.

Снимка: Unsplash

Виж още: Откриха най-големия газов облак в Космоса, който е 20 пъти по-голям от Млечния път