Съобщава се, че китайски учени планират да изпратят маймуни в новата космическа станция Tiangong за експерименти, които ще включват чифтосване на животните и потенциално размножаване, пише South China Morning Post.

Това е завладяващ и потенциално противоречив експеримент, който може да има големи последици за усилията ни да колонизираме Космоса: могат ли бозайниците, да не говорим за хората, да се възпроизвеждат успешно извън Земята?

Според доклада експериментът ще се проведе в най-голямата капсула на станцията, наречена Wentian, вътре в два биологични тестови шкафа, които могат да бъдат разширявани.

След изследване на поведението на по-малки същества, „някои изследвания, включващи мишки и макаци, ще бъдат извършени, за да се види как те растат или дори се възпроизвеждат в Космоса“, казва Джан Лу, изследовател от Китайската академия на науките в Пекин, по време на реч, публикувана в социалните медии по-рано тази седмица, цитиран от SCMP.

„Тези експерименти ще помогнат за подобряване на нашето разбиране за адаптацията на организма към микрогравитацията и други космически среди“, добави той.

Някои по-прости организми, включително нематоди и японски оризови риби, са наблюдавани да се размножават в Космоса, но по-сложните форми на живот имат проблем с това. През 2014 г. руски експеримент, за да се види дали геконите могат да произвеждат потомство в Космоса, се провали, когато всички същества умряха.

И процентът на неуспех при бозайниците досега е пълен. Учени от Съветския съюз накараха мишки да се чифтосват по време на космически полет през 1979 г., но нито една от тях не роди, след като беше върната на Земята.

С други думи да накараш маймуни да се размножават на борда на космическа станция ще бъде всичко друго, но не и лесно. От една страна, само справянето с живи същества в Космоса може да създаде огромни предизвикателства. Астронавтите "ще трябва да ги хранят и да се справят с отпадъците", казва Кехкои Кий, професор от факултета по медицина в университета Цинхуа, пред SCMP.

Освен това съществува фактът, че астронавтите ще трябва да поддържат макаците щастливи: нещо, което според експертите ще бъде предизвикателство, тъй като дългосрочното задържане в спартанските среди на космическите местообитания може да причини огромен стрес за маймуните. И дори ако астронавтите успешно създадат добро настроение на маймуните, физиката на секса в Космоса се прогнозира да бъде предизвикателна.

„Първо, просто поддържането на близък контакт един с друг при нулева гравитация е трудно“, пише Адам Уоткинс, доцент по репродуктивна физиология в Университета на Нотингам, в отворено писмо от 2020 г., подчертано от SCMP. „Второ, тъй като астронавтите изпитват по-ниско кръвно налягане, докато са в Космоса, поддържането на ерекцията и възбудата е по-проблематично, отколкото тук на Земята.“

С новата си космическа станция в почти пълна експлоатация Китай не се свени да потърси отговорите на някои големи въпроси - но дали тези експерименти ще се развият според очакванията, е всичко друго, но не и сигурно.

Снимка: Unsplash

Виж още: Nintendo DS е конзолата, която геймърите най-много искат да видят в модерен вариант