Разположен в швейцарски експериментален парк е космически хабитат, вдъхновен от Starship на SpaceX.

Ученици в училищна възраст в Institut auf dem Rosenberg на възраст между 6 и 18 години, работиха години наред върху прототип за бъдещи астронавти, който да се побере в корпуса на мощната ракета Starship на SpaceX.

Резултатите, представени миналата седмица, показват структура, вдъхновена от светлина, създадена в партньорство с датската архитектурна фирма SAGA Space Architects. Триетажната сграда включва специални места за работа и почивка на астронавти.

През следващите години учениците ще завършат „модули за потапяне в обучението“ вътре в местообитанието. Те ще работят в това, за което се твърди, че е най-високата в света 3D-отпечатана полимерна структура на височина от 7 метра, казва институтът в изявление, насрочено да съвпадне с 53-тата годишнина от първото кацане на човек на Луната.

„Нашата цел е да предоставим на бъдещите лидери ранен контакт с въпроса за усъвършенстваното изследване на Космоса, позволявайки на нашите студенти да подходят и решават сложни въпроси от съвместна и холистична гледна точка“, казва Бернхард Гадеман, генерален директор на Розенберг в изявлението.

Създаването на Rosenberg Space Habitat от първоначални творчески концепции и хартиени модели до завършен вид отне две години. Индустриалните партньори помогнаха с 3D-отпечатаната външна обвивка, създадена в Милано, и вътрешната структура, направена в Копенхаген.

Използването на полимер в 3D принтирането беше умишлен избор, но донякъде уникален, тъй като осигурява повече гъвкавост от бетона, който се използва в повечето 3D-отпечатани структури. В очакване на висока ултравиолетова (UV) радиация на повърхността на Луната или Марс материалът има UV стабилизатор, за да бъде по-издръжлив. Въпреки това местообитанието може също да се разруши и полимерът да се използва повторно, за да се направи нова структура, ако е необходимо.

Добавките за студентски мисии включват робот, наречен Spot, и многофункционални мебели, позволяващи на жителите да се възползват максимално от тесните помещения.

Планираните проучвания ще изследват хардуер, софтуер, системи за дистанционен контрол на мисията и сензорна стимулация, включително светлина, звук и миризма. Учениците също ще участват в проекти, предназначени да симулират „системно мислене“ (как една сложна система свързва своите части) и да работят в областта на изкуствения интелект.

Организаторите се надяват вътрешните проучвания в техния хабитат да са от полза за бъдещите лунни изследователи, тъй като ще покажат на учениците да не се страхуват от новата технология, а да я прегърнат и проектират за следващото поколение.

Снимка: Institut auf dem Rosenberg

Виж още: Беглец от SpaceX иска да кацне на Марс преди Илон Мъск

 

Тагове: