Министерството на отбраната на САЩ трябва да построи и изпробва най-големите 3D отпечатани сгради в Северна и Южна Америка: три казарми в армейска база Lone Star.

Планирано е да бъдат построени във Форт Блис, Ел Пасо, Тексас, през следващите 10 месеца, всяка от трите 3D отпечатани бетонни казарми ще бъде голяма повече от 529.55 квадратни метра, което ще ги направи най-големите 3D отпечатани структури, построявани на континента досега.

Преди това тази титла принадлежеше на военното ведомство на Тексас, което през 2021 г. накара компанията за адитивно производство ICON да построи казарма с размер 353 кв.м, разполагаща със 72 легла. Военните успяха да поръчат тези съоръжения след промяна на своите критерии за унифицирани съоръжения, които вече включват конструкции, изработени от 3D отпечатани строителни материали.

Казармите са направени от Lavacrete - собствена смес от строителни материали на ICON. Според компанията якостта на натиск на нейния високоякостен бетон е между 2000 и 3500 PSI.

Въпреки че може да не съответства на здравината на най-здравия модерен бетон, Lavacrete е достатъчно здрав, за да бъдат изградени стените на казармата, а Министерството на отбраната има планове да продължи да експериментира с 3D отпечатани сгради в Отдела за иновации в отбраната, което е неговото експериментално крило.

„Изграждането на съоръжения с помощта на тази авангардна технология спестява разходи за труд, намалява времето за планиране и увеличава скоростта на изграждане на бъдещи съоръжения. Търсим други начини да използваме тази иновативна техника за бързо изграждане на други видове съоръжения извън казармите“, казва генерал-лейтенант Дъг Габрам, командир на командването за управление на инсталацията на армията на САЩ.

Самата конструкция е направена от 3D принтера Vulcan на ICON: робот с ширина 46 фута и висок 15 фута (14 метра x 4.6 метра), който може да отпечатва между 5 и 10 инча (∼12.5 cm - 25 cm) бетон в секунда. Vulcan се управлява чрез приложение за смартфон/таблет и смесва бетон само при необходимост, намалявайки отпадъците и спестявайки разходи за строителство.

ICON е построила няколко 3D отпечатани къщи и е сключила сделки с компании за изследване на Космоса за разработване на технологии за 3D печат за изграждане на конструкции на Луната и Марс.

Снимка: Pikrepo

Виж още: НЛО доклад на Пентагона описва странни феномени с повече въпроси, отколкото отговори