Технологиите се развиват толкова бързо през последните години, че днес не можем да си представим живота без тях. Как бихте се чувствали без смартфона, лаптопа или телевизора си? И замисляли ли сте се за талантливите инженери, без които индустрията нямаше да има днешния си потенциал? Дали без тяхна помощ щяхме днес да лекуваме толкова много болести, а светът да се променя (за добро или зло) постоянно?

През последните стотина години учени и изследователи правят множество наистина впечатляващи открития, като започнем от миниатюрните микрочипове, вграждани в почти всичко – от биометрични системи за достъп, до машини, извличащи вода от въздуха. Всъщност… именно за такива технологични постижения ще стане дума след малко.

 

Имплантиране на чипове под кожата

Приемате ли ги или не, те съществуват. И се превръщат в масова мода в скандинавските страни, особено в Швеция, където през последната година компанията Biohax International опитва да пробие сериозно на новия пазар за кибер импланти. Техните микрочипове позволяват на собствениците да улесняват някои ежедневни дейности, като например достъпа до жилището и офиса им, фитнес залата или магазина само с едно махване на ръката.

Микрочиповете са конструирани така, че да могат да записват важна информация за собственика си – контакти за спешна ситуация, профили от социални медии, лични данни и дори информация за закупени електронни билети за концерти, градски транспорт и др.

Микрочиповете на компанията се внасят в човешкото тяло в зоната над палеца посредством специална спринцовка, приличаща на онези, използвани за ваксинация. Процедурата към момента струва около 180 щатски долара, а над 4000 шведи вече са се възползвали от нея. Плановете занапред са много по-големи – например най-голямата шведска транспортна компания планира специални промоции за своите пътници, ако те използват вградените си чипове вместо билети. Вече се говори и за използването на базираната на RFID технологията идея за извършване на плащания, банкиране и пазаруване в магазини и ресторанти.

 

3D принтиране, но на метали

Печатането на прости триизмерни обекти вече е достъпно като цена и за домашния потребител. Но ако трябва да отпечатате нещо много по-здраво, например от метал?

Компании като HP и GE Additive правят първите успешни стъпки към това да доставят на пазара нови принтери, работещи с метали вместо с доста по-меката пластмаса. Продуктът на Hewlett Packard се нарича HP Metal Jet и е разработен специфично за големи производители на технологични компоненти, които се нуждаят от специални метални части – бързо и евтино. От услугите им вече се възползват компании като Parmatech, които вече използват на практика HP Metal Jet в заводите си. Много други големи производители като Volkswagen също не крият намеренията си да се възползват от печатащите метал принтери.

Продуктът на GE Additive също печата с метали и се нарича Acram EBM Spectra H. Той представлява огромен, използващ високи температури 3D принтер, който може да създава сложни елементи, издръжливи на натоварване. Работната температура на принтера надвишава 1000 градуса по Целзий и може да печата с метали като титан и алуминий. Освен това в близко бъдеще ще може да отпечатва още никелови сплави, което ще го направи още по-атрактивен.

Двата метални принтера ще дадат началото на ново поколение производство, което ще предлага нови възможности – създаване на уникални продукти бързо и на много по-ниска цена.

 

Изкуствени ембриони

Холандски учени направиха революционно откритие в науката за живота – ембриология, създавайки изкуствени миши ембриони без нуждата от сперматозоиди или яйцеклетки. Това постижение може да доведе до някои обещаващи изводи по отношение на хората, които не могат да имат деца.

Екипът учени от института MERLN е използвал клетки от мишки, които не са полови. От тях са създали структури, близки до бластоцистите (това е клетъчна структура, образуваща се в ранните ембрионални структури при бозайниците). Използвайки два различни типа стволови клетки, те успели да ги накарат да започнат да се делят по същия начин, по който това става в зараждащия се нов организъм. И когато те били имплантирани в утробата на женска мишка, започнали да нарастват в продължение на няколко дни точно както това се случва при естествения процес. След това били унищожени поради етични проблеми.

Тази медицинска технология може да се окаже истински пробив в областта на възпроизвеждането на хората. Според водещия изследовател от екипа, д-р Николъс Риврон, в близко бъдеще ще бъдат създадени множество такива ембриони, за да може те да се проучат детайлно.

 

Картина, нарисувана от изкуствен интелект

Специална програма, базирана на изкуствен интелект, разработена от дизайнери във Франция, създаде картина, която бе продадена на аукцион срещу зашеметяващите 432 000 долара. Преди самата продажба в аукционната къща "Кристи" в Ню Йорк специалистите предвиждаха, че тя ще струва максимум 7000 до 10 000 долара.

Картината се нарича "Портрет на Едмънд Белами" и е създадена чрез AI алгоритъм, който е изучавал колекция от 15 000 портрета, нарисувани в периода от XIV до XX век. След това той е създал картината, създавайки собствената си работа с тази в базата данни, докато се е получил оригинал, несъответстващ на нито един човешки художник.

Публичната продажба на аукциона, организиран от нейния специалист Ричард Лойд, привлякла сериозно медийно внимание. Според него такива приложения на изкуствения интелект могат да окажат огромно влияние над пазара на изкуствата в близките години, макар и да е трудно сега да се предскаже точно какво ще бъде то.

 

Дронове, които повдигат товар 40 пъти по-тежък от теглото си

Учени от политехническия институт в Лозана, Швейцария, и Станфордския университет успяха да създадат цяла нова линия от малки летящи роботи, които могат да преместват обекти, тежащи 40 пъти повече от самите тях. Те са наречени FlyCroTugs (което е съкращение от flying micro tugging robots) и са оборудвани със системи от повдигащ механизъм, прилепващи системи и микровитла, позволяващи им да повдигат товари, съответно и да летят.

Макар дроновете да имат някои несменяеми части като самото витло на перките, те всъщност могат да се персонализират до голяма степен и да се оказват подходящи за различни ситуации. Например могат да се оборудват със захващащи устройства за пренасяне или пък да им бъдат поставяни колелца, ако задачата го изисква.

Когато дроновете трябва да повдигнат нещо, хващачите обхващат обекта. Те имат специална прилепваща повърхност (без лепила), чието създаване е вдъхновено от лапите на гекона, които прилепват по всякакви повърхности. Те създават вътрешномолекулни сили между тях и повърхността на обекта. В допълнение на това притежават и система от микрошипове, допълнително укрепващи захващането.

Такива дронове могат да бъдат използвани по време на специални операции като такива за спасяване след бедствия. Учените са демонстрирали това, използвайки дрон, навлязъл в стая на висок етаж през прозореца и отворил вратата на помещението чрез захващане на дръжката ѝ с въженце.

 

Роботизирана ферма

В Сан Карлос, Калифорния, стартъп компанията Iron Ox представи напълно автоматизиран проект за ферма. Тя е хидропонна (растенията се отглеждат на воден източник) и разчита на две машини, отглеждащи растенията и събиращи продукцията. Първата машина е робот, голям колкото автомобил, тежащ около 450 килограма. Неговите задачи включват събирането на растенията и транспортирането им в оранжерията. Втората машина е роботизирана ръка, която отговаря за по-фини манипулации, като например садене на растения и пресаждането им.

Когато отглежданите растения пораснат достатъчно, подвижният робот ги пренася в зоната за обработка. Оказали се веднъж там, роботизираната ръка пресажда все още младите растения от плътно населения контейнер в по-свободно пространство, където да растат.

Съоснователят на Iron Ox Брандън Алекзандър твърди, че компанията е способна да пусне на пазара такава роботизирана ферма, заемаща само 1 акър, която ще създава продукция, каквато се изкарва днес от традиционна ферма с площ от цели 30 акра. Идеята на компанията е да създава подобни роботизирани ферми в близост до центъра на градовете, за да може растенията да са съвсем пресни, достигайки крайните клиенти.

Към момента Iron Ox отглежда само зелени растения и билки, но в близко време ще започне да произвежда по-сериозна продукция като домати.

 

Шосе, което зарежда електромобилите в движение

Швеция планира да се освободи от всички превозни средства с вътрешно горене до 2030 година, а правителството ѝ се старае да въвежда бързо всякакви мерки, за да се случи това наистина. Порази тази причина електрическите автомобили срещат само добри отзиви. Но зареждането им както винаги е проблем.

Затова част от пътната настилка на шосе в близост до Стокхолм наскоро беше оборудвано със система за зареждане на автомобилите, докато се движат. Проектът се нарича eRoadArlanda и използва технология, подобна на тази, която използват тролеите и трамваите. Да, под настилката са вградени електрически кабели, а когато превозното средство „усети“, че се движи по такъв път, то може да „протегне“ специална шина, която влиза в контакт с релсата и електрическия ток и започва да зарежда колата. И най-хубавото е, че може да работи във всякакви климатични условия – стига да има пряк контакт между тях.

Макар системата да е разработена за момента да зарежда тежки камиони, тя ще може да се приложи и за зареждане на автомобили и камиони. Заплащането на превозните средства, които се възползват от енергията, ще се базира на количеството електричество, което са поели, докато се движат по пътя.

Към момента eRoadArlanda има дължина от 2 километра по протежение на публичната автомагистрала, като все още статусът ѝ е тестов. Но плановете са скоро мрежата да се разшири.

 

Първият комерсиален робот на Boston Dynamics

Тази компания е добре известна със своите пъргави роботи, които само за броени години от тромави кутии се превърнаха в зловещи „терминатори“. Сега компанията е готова да пусне на пазара и първия си комерсиален продукт – робот, приличащ на куче, наречен SpotMini. Новината бе обявена през май тази година, като плановете за продукция и продажба са обявени за юли 2019 година. "Кучето" ще се предлага в около 1000 бройки на година.

Крайната цел е да се предлага гъвкава платформа за най-различни приложения, като например роботи за строителни цели, доставки, охрана и домашни помощници. Демонстрационните роботи са високи около 1 метър и тежат 73 килограма. В интернет можете да намерите уникални видеокадри с прототипа, показващи страхотните им способности – от навигация в пресечен терен, тичане, катерене и запазване на уникален баланс дори ако ги ритате.

SpotMini има по-малки размери и много по-красив дизайн. Той ще е около 90 см висок, а ще тежи само 25 килограма. Ще може да прави всичко, което правят по-големите роботи, а дори и повече – когато му добавите змиевидна роботизирана ръка. След това други компании ще могат да разработват допълнителни приспособления за него, използвайки портове за разширение и добавки.

 

Приложението, което помага за борба с рака

DreamLab приложението може да работи в бекграунд режим, когато вашият телефон е в покой, и да използва загубената процесорна мощ, за да извършва сложни научни изчисления в различни области.

Vodafone Foundation обяви, че потребителите на DreamLab могат да помогнат на учени, опитващи се да намерят лечение за различни ракови заболявания, работещи над проекта Project Genetic Profile. Той е фокусиран над изчисляването на генетичните общи черти на туморите в мозъка, дробовете, меланомата и саркомата. Приложението ще може да свързва множество устройства и да прави изчисления, базирайки се на информация от пациенти и техните генетични наследствени данни.

Ракът е болест, която се крие в ДНК, и за да я разберат по-добре, учените трябва да анализират данните, разбивайки ги на отделни съставни части – да декодират ДНК на заболелите хора. Точно тук се намесва DreamLab, помагайки процесорната мощ на милиони устройства да достига до учените. Засега приложението е включило над 220 000 активни устройства, които са помогнали данните да бъдат изчислявани повече от три пъти по-бързо спрямо преди.

 

Машината, която прави вода от въздуха

Екип учени, базиран в Калифорния, предлага машина, която може да произвежда стотици галони прясна вода на ден, използвайки влагата от въздуха. Технологията е спечелила специална награда от 1.5 милиона долара, а машините Skywater са произведени от екипа Skysource Alliance във Венеция, Калифорния.

Самите машини са поместени в гигантски метални кутии и представляват генератори на атмосферна вода, която се кондензира от въздуха до получаването на вода за пиене. Захранват се от слънчева енергия или от изгаряне на биогорива. Те ще се окажат идеални за домакинствата, фермерите или дори в ситуации на бедствия, когато водата не достига.

Skysource Alliance е получила престижната награда XPRIZE, която се присъжда от неправителствена организация и периодично организира многомилионни технологични надпревари, насърчавайки създаването на технологични решения в различни области.

Дейвид Херц, един от лидерите на Skysource Alliance, споделя, че е въодушевен да види как техните машини могат да решат проблема с водата за много хора по целия свят, където водата е крайно недостатъчна. Според него във въздуха има повече от достатъчно водни пари, които машините да кондензират и превръщат във вода за пиене. Според изчисленията в атмосферата на Земята във всеки един момент има повече питейна вода, отколкото може да се събере от всички течащи реки на планетата.  

 

Оцени:
Рейтинг: 4
Най-четени
Всички

Забраниха на Huawei да използва microSD карти в своите телефони

667 | 25.05.2019
Още от HiEnd

Samsung ъпгрейдва значително камерите на смартфоните си

55 | 23.05.2019