Виждали сме множество автомобилни концепции, но рядко попадаме на такива, свързани със самолети. Дизайнерът Оскар Виналс е обновил своята концепция AWWA Sky Whale с амбицията за създаване на нова, наречена AWWA-QG Progress Eagle. Това е двуетажен самолет с нулеви вредни емисии, който ще може да превозва до 800 пътници.

Дизайнерът смята, че тази концепция може да стане реалност през 2030 година или някъде там и вместо да използва традиционното гориво за самолети (керосин), той ще използва половин дузина водородни двигатели. Задният двигател също ще послужи като вятърна турбина, а ще има и слънчеви панели, интегрирани в прозорците. Както при превозните средства с нулеви емисии, този самолет също ще бъде и почти безшумен.

Тъй като самолетът е изключително голям, дизайнерът предвижда също, че той ще има друг клас „първа класа“ и тя ще се нарича "пилот класа". Пилот класата ще даде на пътниците панорамна гледка към небето около тях и може да бъде допълнен с места за закупуване на храна и напитки, а може би дори частни квартири.

Според дизайнера днес ние имаме 40 процента от технологията, която би била необходима, за да се създаде този самолет, а до 2030 г. трябва да имаме и останалите 60%. Вижте видеото по-долу, за да добиете по-добра представа.

 

 

Прочетете още: NASA и Boeing тестват екологично чисти технологии за самолети