Centre for Process Innovation (CPI), великобританска компания, концентрирала се върху иновациите, иска да е сред първите, които ще направят дизайна на самолет без прозорци. Ако започва да ви звучи клаустрофобично, не бързайте, тъй като добрите новини тепърва предстоят. Вместо стандартните малки прозорчета самолетът ще е оборудван с извити дисплеи с висока резолюция, които постоянно ще показват какво се случва извън летателния апарат. По този начин се създава изключителен ефект – сякаш цялата кабина е прозрачна.

От Mashable припомнят, че тази концепция не е изцяло нова. В момента по подобен проект работи и френско студио. От CPI вярват, че собственият им проект може да стане реалност в рамките на 10 години.

 

 

Картината, която ще виждат пасажерите, идва от камери, разположени по цялото протежение на самолета, а гледката няма да бъде нарушавана дори и от крилата на машината. Самите дисплеи ще са разработени от OLED панели, а пътниците ще могат да настройват картината, за да виждат образ от различни краища на самолета.

 

 

Освен приятния ефект тази технология може да има и други положителни черти за индустрията – стените на самолета ще бъдат по-тънки, по-леки и по-здрави. Според CPI намаленото тегло ще доведе и до по-ниски цени на полетите.

Разбира се, всичко, за което говорим в момента, е просто концепция, но... много приятна. Смятате ли, че тя ще се превърне в истина?