Това лято Facebook планира да тества версия на своя безпилотен самолет, захранван със слънчева енергия, съобщава The Wallstreet Journal. Това е стъпка към усилията на Марк Зукърбърг и компания да осигурят достъп до интернет за милиарди хора по света.

По-рано този месец, Facebook тества по-малък безпилотен самолет, с размер около една десета от този на планираните модели. Окончателната версия ще има размах на крилата колкото на Boeing 737, но ще тежи колкото един малък автомобил.

Дронът се нарича Aquila, а снимката, която виждате е официално разпространена от Facebook. Той е един от аспектите на Internet.org плана на Facebook, с който се цели разширяване на достъп до интернет за 1,1 – 2,8 милиарда души по света.

От Facebook са категорични, че е малко вероятно скоро да видим техните безпилотни дронове, разпръскващи интернет, над главите ни. Те цитират необходимостта от безопасност и подобряване на комуникационните функции, както и установяване на партньорства с мобилните оператори.

"Ние работим над реален изпитателен полет по някое време през това лято," заяви в интервю на годишната конференция за разработчици (F8), Джей Парик, който е вицепрезидент на инженерния отдел.

"В зависимост от това как ще протече този тест полет, ще видим какво ще се случи по-натам", добави той. "Това е един голям самолет, голям проект, който никога не е бил изпълняван преди."

Сред другите предизвикателства е захранването на дроновете. Парик казва, че технологията на слънчевите батерии на Aquila, са разработени едва наскоро. Достъпните днес технологии за слънчево зареждане "не са достатъчно добри, за това, което се опитваме да направим с този самолет", казва той.

Facebook работи с мобилните оператори, за да разшири достъпа до интернет. Парик казва, че е малко вероятно Facebook да предложи директно обслужване, конкурирайки се с операторите.

Седем милиона души в седем страни са започнали да използват основни интернет услуги, включително Facebook, чрез инициативата Internet.org.

Дали Facebook ще успее да завърши проекта си успешно? Как мислите?

 

Прочетете още: Съобщения на стероиди

Тагове: