Google извършва голям експеримент, използвайки изкуствен интелект, за да спести енергия. Компанията Demis Hassabis е споделила пред Bloomberg, че DeepMind AI е намалил потреблението на електроенергия в центровете за данни на Google с "няколко процентни пункта". Това се е случило благодарение на екстраефективното използване на оборудването, като например системите за охлаждане и прозорците.

Не е известно точно колко енергия е спестена от DeepMind AI, но Google използва малко над 4.4 гигаватчаса през 2014 г. Това означава, че дори малко намаляване на консумацията може лесно да спести стотици милиони долара. Google придоби компанията DeepMind в началото на януари 2014 г. срещу сумата 400 млн. долара.

Изкуственият интелект вече знае кога са налице пропуски в обхвата му и може да каже на инженерите на Google да инсталират повече сензори за подобряване на неговата ефективност.

Успехът на този експеримент може да накара Google да започне да използва DeepMind и в други свои услуги, за да оптимизира процесите на работа.

 

Източник: Engadget

 

Прочетете и това: AMP технологията на Google вече работи с реклами