Технологията при батериите се развива всеки ден, но все още не можем да се порадваме на новите постижения на учените. Днес стана ясно, че учени от IBM и университета ETH в Цюрих са създали малка „проточна“ батерия с течен електролит, която едновременно може да подава захранване на чиповете и да ги охлажда.

Резултатът от това може да бъде по-малки, по-ефективни чипове, соларни клетки, които съхраняват тяхната собствена енергия или устройства, използвани за дистанционно наблюдение, които не се нуждаят от външни източници на енергия.

Батериите "с окислително-възстановителен поток", използващи течни електролити, обикновено се използват в големи мащаби за съхранение на енергия. Например изследователи от Харвард наскоро създадоха продукт, който може да работи повече от десет години с минимална деградация, което го прави идеален за съхранение на енергия от слънцето или вятъра.

Екипът от ETH Zurich и IBM са успели да намерят две течности, които са подходящи за електролити за тази батерия, а също се използват и за охлаждащ агент, който може да разсее топлината от чиповете в една и съща верига.

"Ние сме първите учени, които успяват да създадат такава малка батерия, която съчетава захранване с енергия и охлаждане", казва докторантът Джулиан Марчевски.

Използвайки 3D печат, екипът е разработил клиновидна система с микроканали, по която се движат електролитите, използвайки много малко мощност за изпомпване. Резултатът е една система, която генерира 1.4 вата на квадратен сантиметър, с един ват, останал за захранване на батерията.

В момента новата батерия трябва да премине през инженерни тестове, но учените са обнадеждени, че в нея има много потенциал не само за чипове, но и за лазери, които изискват вътрешно охлаждане, соларни клетки, които съхраняват електроенергията директно в клетката и дори големи батерии, оптимизирани с канали за течно охлаждане.

Тагове: