Intel успя да привлече вниманието на широката публика по време на Зимните олимпийски игри в Южна Корея с бляскаво шоу с дронове. Макар и да се оказа, че не е сниман на живо, спектакълът е само върхът на айсберга, подготвен от компанията. Истинското техническо постижение на популярния производител на чипове в Пьончанг е в развиването на тестова, но напълно функционираща мобилна мрежа от пето поколение (5G). С приключването на игрите Intel си поставя още по-амбициозната задача – да изгради най-голямата като покритие и възможности мрежа по тази технология за времето си за Олимпийските игри през 2020 г. С което да разгърне пълния потенциал на 5G. Обещанието е доста смело, защото към онзи момент се очаква доста оператори по света да представят новата технология, макар и за ограничен кръг от потребители.

Резултатите от Южна Корея

В деня преди официалното откриване на Световния мобилен конгес (MWC) в Барселона Intel разкри част от резултатите от тестовата мрежа в Южна Корея, разработена съвместно с най-големия местен оператор KT. 5G покритието в Пьончанг е било осигурено от 22 точки, разположени на 10 различни места, които са генерирали общ трафик от 3800 TB. Оборудването е осигурено от Ericsson и Samsung, а сигналът е бил единствено насочен – тоест може да бъде получен само при наличието на директна линия от предавателя към приемника. Използвани са къси вълни в милиметровия радиочестотен спектър (тези вълни са ефективни единствено на малки разстояния). От KT обявиха, че са постигнати пикова скорост на сваляне 3.5 Gbps в новата мрежа, като е използван 5G съвместим таблет на Samsung. Intel е вложил над 100 млн. долара за целия спонсорски пакет на Зимните олимпийски игри, в който се включва и 5G мрежата. Именно тестовата технология е позволила и зрелищната презентация с 300 дрона по време на откриването и на закриването на игрите в Пьончанг.

Плановете за Япония

Intel обаче не смята да спира дотук. Компанията обяви следващите си планове за Олимпийските игри през 2020 г. в Токио. Американският гигант ще си партнира с японския телеком NTT Docomo за изграждането на най-голямата достъпна за крайния потребител 5G мрежа. Идеята е Токио да бъде трансформиран в истински умен град. По-конкретно Intel обеща, че чрез новата технология потребителите ще могат да се насладят на 360-градусови (тоест съвместими с очила за виртуална реалност) видео в 8K разделителна способност. Или възможност за безпроблемно гледане на 4K видео в движещи се автомобили. Шоуто с дрони може да бъде подобрено с потенциални 4K кадри от самите камери на тях, както и цяла плеяда от сензори и възможности за посетителите на игрите през 2020 г.  

Intel се опитва с агресивното си навлизане в 5G технологиите да прекъсне доминацията на Qualcomm в областта на мобилните чипове.

„Ние сме много, много горди с нашата безупречна репутация като РС ориентирована компания“, коментира Ейча Евънс, главен стратегически директор на Intel, цитирана от Quartz. “Но ние продължаваме напред, като искаме да изградим репутация на информационно ориентирана компания.”

Последните новини, премиери и видеа на живо от Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC) можете да следите на нашия специален раздел MWC 2018.