През 1983 година Чък Хъл създава първия 3D принтер. Изминаха повече от 30 години, а технологията отбелязва все по-голям напредък. В началото нещата, които могат да бъдат създадени днес, са изглеждали като научна фантастика. Да, технологията за 3D принтиране все още има сериозно поле за развитие, но предметите, които създава са далеч от просто "фигурки". Лесно можем да погледнем с известен скептицизъм към 3D принтерите, тъй като те са все още бавни, цените им са високи, но и са по-малко ефективни спрямо стандартното производство. Ако се съсредоточим само върху недостатъците на тази технология, ще изпуснем напредъка, който е постигнала. Ето и няколко интересни неща, които 3D принтерите могат да изработят.

 

„Части” за човешкото тяло

Уши, бъбреци, кръвоносни съдове, кожа и кости – всички те са били успешно възпроизведени от 3D принтери. Вместо пластмаса, която е най-често асоциирана с 3D принтерите, медицинските 3D „биопринтери” използват субстанция, изработена от клетки, която наподобява на гел (за изработването на по-твърдите части се използва керамичен прах).

 

 

Развитието в биопринтирането означава, че някой ден учените ще могат да осигуряват на пациентите си почти перфектни костни фрагменти, кожни присадки или бъбреци (в момента съществуват, но не и функциониращи). До момента, в който 3D биопринтерите станат достатъчно развити, за да създават цели човешки крайници, по-обикновените модели се използват за принтиране на протези. Процесът отнема само няколко часа.

 

Пица

Идеята за 3D принтирана храна е толкова интересна, че привлича вниманието на NASA. Агенцията спонсорира този проект, тъй като се надява, че технологията ще може да бъде приложена и за създаване на храната, която консумират астронавтите. Обикновено 3D принтерите използват касетка с един материал, но принтерът за пица използва няколко – за тесто, кашкавал и сос. Вижте го в действие:

 

Лакомства от шоколад

Ако пластмасата в касетката се подмени с разтопен шоколад, можем да очакваме страхотни сладкарски творения. Могат да бъдат създадени всякакви надписи и форми, които са напълно годни за консумиране. Chocedge е един от първите принтери, специално създадени за създаване на лакомства от шоколад. Интересно е, че в този сектор има сериозна конкуренция. През януари Hershey Company и 3D Systems обявиха партньорство за създаване на различни по тип лакомства.

 

Музикални инструменти и пистолети  - на страница втора.

Дрехи

Може и все още да не са по магазините, но моделът Дита фон Тийз се появи на модната пътека с дреха, изработена от 3D принтер. Роклята е от 17 части и е създадена така, че да следва точно извивките на тялото на модела. За обикновените хора принтираните дрехите означават много по-високо ниво на персонализиране, на което не са способни шивачите. Одеждите ще бъдат изработени за специфичната форма на тялото.

 

 

Музикални инструменти

Създаването на музикален инструмент чрез 3D принтер е напълно възможно. 3D принтираната китара на Odd има уникален дизайн, но и добра акустика. Амит Зоран, учен от MIT, успя да създаде напълно функционираща флейта, а немската компания EOS – цигулка. Лошата новина е, че тези инструменти не звучат толкова добре, колкото традиционно създадените. Цигуларката Joanna Wronko направи сравнение между 3D създадена цигулка и традиционна. Тестът беше проведен на една от сесиите на TED в Амстердам, а публиката единодушно реши, че делото на принтера показва по-слаби резултати.

 

 

Автомобили

Urbee прилича повече на драже, отколкото на кола, но е един от първите автомобили, създадени почти изцяло от 3D принтирани части. Автомобилът е с три колела, но е по-евтин и по-икономичен, отколкото всички коли, предлагащи се на пазара. Не така стоят нещата при мощността, тъй като Urbee 2 е с 23 к.с. Създателите му се надяват, че ще се появи на пътищата до две години.

 

 

Пистолети

Едно от най-противоречивите неща, които могат да бъдат създадени чрез 3D принтер (Вижте повече: "Отпечатайте огнестрелно оръжие в мазето си"). Първият модел, наречен Liberator (Освободител), беше създаден от 26-годишния Коди Уилсън. Сега всеки, който има 3D принтер и интернет връзка, може да създаде пистолет. Това, че са направени от пластмаса, не ги прави по-малко опасни – според ФБР Liberator може да изстрелва патрони, способни да пробият вътрешните органи на човек. Въпреки че тестовият модел на ФБР избухна, Уилсън качи видео, в което демонстрира успешна стрелба с Liberator. В момента тези оръжия не са забранени, но това съвсем скоро може да се промени.

 

Дронове

Учени от Саутхемптънския университет разработиха SULSA – безпилотен летателен апарат, който може да се произвежда в големи бройки чрез 3D принтиране. Максималната му скорост е около 140 км/ч и може да остане във въздуха за 30 мин. Доронът се сглобява за 10 мин, а в процеса не се използват винтове или други подобни скрепителни елементи. Не трябва да забравяме, че е и напълно безшумен.


3D принтери

Да, 3D принтерите могат да създават и....3D принтери. RepRap е принтер, който прави именно това. Схемите му се предлагат напълно безплатно – всеки може да ги свали, да принтира частите и да го сглоби. Достатъчно е да се закупи един (цената му е около 500 долара), а чрез него могат да бъдат изработени множество реплики.