Новината за първото 3D принтирано огнестрелно оръжие (за което знаем) обиколи мрежата няколко пъти за отрицателно време, но ако все още не знаете за какво става въпрос, може да научите тукИскаме да повярваме или не, времето, в което всеки може да свали CAD файл на огнестрелно оръжие и да го отпечата в собствения си дом, е сега. Нещо повече - това е само началото. Потребителското 3D принтиране е сравнително нова технология, която не спира да се развива с шеметна скорост в последните няколко години. Това означава, че след няколко години може да пишем и четем новини за 3D принтирани гранати, автоматични оръжия и дори бомби, макар създаването на взривове в мазето да е изключително лесно и днес дори без наличие на скъп хардуер.

Както обикновено притеснените възгласи няма да помогнат никому. Налага се властите да се опитат да са едни гърди пред технологичния напредък (което би било прецедент) и да направят всичко възможно, за да регулират отпечатването на оръжия. Възможно ли е обаче това?

Научете повече за 3D принтирането тук.

 

Малко история

Проектите за отпечатване на огнестрелно оръжие в домашни условия не са толкова нови, колкото момчетата зад DEFCAD искат да изглеждат. Напълно възможно е опитен потребител с познания в областта на оръжейната индустрия и добър 3D принтер отдавна да е отпечатал свое собствено оръжие, без да има желание да обявява това публично, избягвайки медийно внимание и потенциални проблеми с властите.

Именно делото на DEFCAD обаче е от сериозно значение, тъй като екипът зад шокиращия проект не просто създава CAD проект за работещо 3D принтирано оръжие, което може да ви убие, а го публикува за свободно изтегляне в сайт, за който всички модерни и класически медии пишат. Няколко дни след публикуването си скицата на Liberator бе премахната от DEFCAD по молба на Министерството на отбраната на САЩ, но файлът вече е бил свален стотици хиляди пъти и вече се разпространява свободно из мрежата. Звярът вече не е на каишката си.

 

Целта на DEFCAD

Противно на общото схващане, младият екип на DEFCAD има крайно позитивни намерения. Те не искат да печелят от разработката си, което си личи от свободното й разпространение онлайн, нито да помогнат на дребната престъпност. Целта на DEFCAD е да демонстрира, че мерките за гражданска сигурност на световните власти отдавна не са актуални и 3D принтирането на оръжия е само началото. След сериозното обсъждане за промяна в политиката за контрол върху огнестрелните оръжия в САЩ все повече властимащи са склонни да се съгласят, че сдобиването с пистолет (например) в страната е твърде лесно. Има ли значение това, когато законът може да бъде заобиколен от всеки с достъп до компютър и 3D принтер?

Възможна ли е регулация? Прочетете на следващата страница.

Възможна ли е регулация?

Сравнително бързо в САЩ започнаха обсъждания за въвеждане на контрол върху 3D принтираните оръжия, но от самото начало на дискусията бе ясно, че това е практически невъзможно. Регулация на принтирането на оръжия би означавала регулация на продажбите на 3D принтери, които се използват предимно за дизайн на прототипи и експериментиране с CAD модели. Още по-притеснително е, че даден потребител може да използва чужд 3D принтер, закупен с напълно законна цел. Още по-опасно - търговски вериги като Staples вече предлагат обществено достъпни 3D принтери, които може да се използват от всички и за всичко. Колкото и да е странно, всеки, който разполага с CAD файла с проекта на Liberator, може да отиде в близката книжарница Staples и да отпечата оръжие, с което да убие минути по-късно.

В епохата на интернет абсолютно ефективната регулация е невъзможна. Как може дори да си помислим, че може да контролираме използването на 3D принтирани оръжия, когато контролът върху обикновените не е ефикасен в продължение на десетилетия?

 

Опасността зад всяка нова технология

Както отбелязахме и в текста, посветен на Google Glass, всяка истински иновативна нова технология може да се използва с различни цели, в зависимост в чии ръце попада. Най-клишираният пример е ядрената енергия, но 3D принтирането също може да послужи добре.

В наши дни 3D принтерите стават все по-достъпни и няма нужда да продадете половината си вътрешни органи, за да се сдобиете със скъп цветен и детайлен индустриален модел, тъй като сравнително достъпният Makerbot Replicator е достатъчно добър за вашите потребителски цели. Разбира се, с отпечатването на оръжие все още изисква наистина добър хардуер, но това ще се промени скоро. Изключително илюстративно е как технология за създаване на нещо толкова позитивно и продуктивно като прототипи на продукти се превръща в брънка по пътя към углавно престъпление.

3D принтирането, също като ядрената енергия, е инструмент. Инструмент, който служи напълно и изключително на идеите на човешкото съзнание. Дали то иска да създаде прототип на съвършената кафена чаша, или да отпечата смъртоносно оръжие, зависи само от него. Няма как отчасти шеговито, но и доста сериозно да не завърша с цитат на канадския комик Джон Лажоа:

"Guns don't kill people. I kill people with guns."

"Пистолетите не убиват хора. Аз убивам хора с пистолети."