Китай си е набелязал близък до Земята малък астероид. Целта на предстояща мисия е да бъде проведена предварителна подготовка в случай на бъдещи заплахи от прииждащи космически скали. 
Мисията е насочена към астероид 2019 VL5 - малък обект с диаметър около 33 метра, който обикаля около Слънцето на всеки 365 дни и се намира в непосредствена близост до Земята. Според информация на SpaceNews миналата седмица Чен Ци от Китайската лаборатория за изследване на Дълбокия космос разкри целта на мисията за планетарна отбрана по време на презентация на 8-ата конференция за планетарна отбрана IAA във Виена, Австрия. 
Тестът за планетарна защита е планиран за изстрелване през 2025 г. и ще включва космически апарат за наблюдение и апарат за удари, които ще бъдат скрити в ракета Long March 3B. Още през 2022г. У Вейрен, главен дизайнер на китайската програма за изследване на Луната, разясни, че след изстрелването всеки космически кораб ще следва различна траектория. Единият космически апарат ще достигне първо до астероида 2019 VL5, за да го изследва и да проучи топографията му, докато вторият ще следва курс на сблъсък с астероида. 
Планирано е космическият апарат да се сблъска с малкия астероид с надеждата да отклони траекторията му с 3 до 5 сантиметра. Първоначално отклонението изглежда незначително, но според Ву то може да се увеличи до 1000 километра в рамките на три месеца.   
След сблъсъка първият космически апарат ще се върне, за да провери астероида. Китай се е подготвил и за последващи наблюдения с помощта на наземни телескопи, както и с космически съоръжения като "Сюнтян".

 
Тестът за планетарна защита на Китай е подобен на мисията DART на NASA, която успешно промени траекторията на астероид през септември 2022 г. DART се насочи към бинарна астероидна система, сблъсквайки се с Dimorphos, астероид с ширина 525 фута (160 метра), който обикаля около по-голяма космическа скала. Мисията на Китай обаче се цели в много по-малък астероид, като вместо това изпраща два космически апарата след него. 
Китайската космическа агенция обяви мисията си за разбиване на астероид миналата година, разкривайки плановете на страната да създаде цяла система за планетарна защита, която включва проследяване на близки до Земята обекти, събиране на метеорити и разработване на технологии за отклоняване. "За всички е малко изгодно да се конкурират и на този фронт, защото сме изправени пред извънземна заплаха", казва Йе Куанжи, астроном и учен в Университета на Мериленд, пред The Planetary Society. "Затова смятам, че потенциалната поява на Китай като нов играч може да открие възможности за сътрудничество."
Китайската космическа програма се конкурира със САЩ на повечето фронтове, включително и за установяване на трайно присъствие на лунната повърхност. Когато обаче става въпрос за планетарна защита, може би двете страни могат да обединят сили срещу обща заплаха. 

Снимки: NASA
Виж още: Откриха съставки за живот в молекулярния облак Персей на 1000 светлинни години от Земята