Огромното население на Китай не е тайна (към момента 1,4 милиарда души) и е доста проблемно, тъй като реално земя за всички няма. Идеята за плаващия град на име Floating City произтича от факта, че 71% от Земята е покрита с вода и това, според китайските учени, би могло да бъде оползотворено с цел да се прехвърли част от населението под водата, в специално създаден град.

 

Floating City ще се носи във водите като айсберг, като част от него ще се подава над повърхността, но и отдолу ще кипи живот и дейност. Ще бъде изграден на секции, като частите после ще се сглобят заедно като пъзел в океана. Целта е плаващия град да бъде изцяло способен да си създава собственото си електричество – ще разполага и със собствени подводни ферми и система за изхвърляне и преработка на отпадъци. До градът ще се стига по специални подводни тунели и с малки подводници.

 

Предложението за Floating City идва от China Communications Construction Company (CCCC) – компанията, която към момента строи 50-километров мост, свързващ Макао с Хонг Конг. Въпросният мост също включва подводен тунел, така че компанията очевидно има опит с изграждането на подводни конструкции. Планът за плаващият град обаче още се съставя, а дизайнът е съвсем на начален етап, въпреки, че повечето и най-главни неща са оформени като идея.