Ако попаднете в хипотетична ситуация да вземете само едно устройство, кое бихте избрали: лаптоп или мобилен телефон? Ние клоним към второто, но дизайнът на концептуалния AIO Phone book е истинско решение на подобен тип дилема. Дизайнът е дело на Kylin Wu и е награден с дизайнерския приз Spark, а причина за това без съмнение е вграденият в лаптопа смарт телефон.

В случая е по-правилно да го наричаме многофункционално устройство по ред причини: когато е прикрепен към лаптопа, то играе ролята на тракпад. Когато е отделно: за да компенсира разликата между традиционен тракпад и модерен смартфон, телефонът разгръща  своя подвижен дисплей. От задната му страна е интегриран тъч скрийн, който да се използва за шорткъти или малка числова клавиатура. И ако си мислите, че вече са обхванати всички страни, имаме изненада: устройството може да се сгъне и да служи като мишка. А празното му докинг пространство не “увисва” просто така: всъщност в него е интегрирано безжично зарядно, което е достатъчно за зареждането на чифт безжични слушалки.  


Признаваме, че идеята не е нова: все още помним прототипа на Razer от 2018 с благозвучното име Linda. Но има много причини, поради които идеята е “трудна за преглъщане”: първата е, че мобилните телефони избързват с темповете на иновациите и могат да си позволят по-голяма сфера за технологични експерименти. Втората, която частично произтича от първата, е, че за разлика от лаптопите потребителите подменят мобилните си устройства много по-често. И третата е, че ако телефонът се повреди, AIO Phone book ще изгуби голяма част от чара си. А и какво би станало, ако трябва едновременно да говорим по телефона и да използваме мишка? Да, пробойните се много, но този тип дизайн “бута” иновациите напред, всички сме съгласни с това, нали?  

Снимки: Kylin Wu 

Виж още: Тази феноменална концепция за iPhone 13 Pro показва модел с малък прорез и големи лещи (ВИДЕО)