Националната космическа агенция на САЩ (NASA) експериментира с електрическото крило LEAPTech. LEAPTech е съкращение от Leading Edge Asynchronous Propeller Technology и този набор от крила изглежда много различно от традиционните самолетни крила. LEAPTech изглеждат малко странно с тяхната тясна повърхност и дължина от 9.4 метра в размах. Да не говорим, че на крилата има 18 малки двигателя. За сравнение повечето съвременни самолети обикновено имат два или четири двигателя. Но тези са електрически и тяхната цел е да бъдат безопасни, ефективни и щадящи околната среда.

Крилата използват батерии от литиево-железен фосфат, който захранва малките мотори на всеки от 18-те двигателя. Всеки двигател може да бъде индивидуално регулиран, което позволява на бордните инженери да персонализират скоростите на въртене за върхова производителност.

В приложеното видео може да видите как NASA тестват крилата, монтирайки ги към задната част на камион, но се планира и тест със самолет TECNAM P2006T.

 

 

Тези крила с електрически двигатели не са предназначени за високи скорости, но ​​ще бъдат три пъти по-бързи от захранвания от слънчева енергия Solar Impulse 2. LEAPTech е създаден от партньорството между две частни авиационни компании - ESAero и Joby Aviation. Изображението на самолета, което виждате, не отразява реални или крайни прототипи на NASA. Космическата агенция тепърва ще тества крила със странни форми през следващите няколко години. Това може да доведе до революция в средствата за въздухоплаване, а NASA може да проправи нов път за електрическите двигатели, които да вземат участие в самолетната индустрия.

 

Прочетете още: Ако сте намерили Уолдо, помогнете на NASA да открие астероиди с това приложение