Иновативна алуминиева батерия може да замени литиево-йонните в смартфоните ни. Защо все още не ги е изместила? Досега алуминиевите батерии бяха доста нестабилни – издържаха само около 100 цикъла, преди да започнат да деградират, а не искате телефонът ви да „умре“ на третия месец.

В новата батерия алуминият е само анод (отрицателно зареденият електрод на батерията), а катодът е от графит. Всичко е потопено в солен разтвор на стайна температура – няма излишно загряване, няма риск от изтичане на киселинен електролит или дори експлозия. Освен това батерията има на разположение 7500 цикъла на зареждане. За сравнение съвременните литиево-йонни предлагат на потребителя около 1000. Освен това новата батерия достига до зарядния си капацитет за по-малко от минута.

Има и минуси – клетките предлагат два пъти по-малък волтаж от литиево-йонните, а и не се зареждат толкова ефикасно – задържат само 40 вата на килограм в сравнение с около 200 за Li-Ion. И двете са пренебрежими обаче, ако можем да съкратим времето за зареждане няколко пъти и да удължим общия живот на батерията си.