Смартфоните се развиват толкова бързо! Не можехме да избягаме от клишето, тъй като подкрепя следващите ни твърдения. Макар технологичните скокове да не са винаги толкова явни за потребителя, колкото ни се иска, те са си там. Замислете се – телефонът, който най-вероятно се е намърдал в джоба ви, има хардуер, по-мощен от компютъра ви отпреди петнайсетина години, а какви неща можехте да правите с тази машина...

Според слухове MediaTek може да представи дори 10- или 12-ядрен процесор за мобилни устройства до края на тази година. 12 ядра! Смайващо... ако можеха само и батериите да се развиват по подобен начин. За съжаление към момента не го правят, а и няма ясни признаци това да се промени.

Всъщност технологията е все същата през последните години – просто производителите увеличават обема на акумулаторите или добавят и подобряват специалните софтуерни режими за пестене на енергия. Добрата новина е, че всеки собственик на Android телефон може да подпомогне батерията, намалявайки консумацията на джаджата. Ето и няколко съвета, които да помогнат в борбата с бързо чезнещата енергия.

Внимание: това ръководство е насочено по-скоро към по-неопитните потребители. Ако сте открили допълнителни начини, чрез които да съхраните батерията, споделете ги в коментарите.

 

Уведомления и синхронизация

Удобно е всички приложения да съобщават за всичко, което се случва, на минутата (Facebook, Google+, мейли и т.н.), но това е голям враг за скромния акумулатор, който трябва да вдъхва живот на целия ви смартфон. Въпреки че не е много удобно, използвайте ръчния режим. Бързо ще видите промяната, а ако имате важно приложение, което трябва да се обновява в реално време, оставете само него.

Същото направете и с Google акаунтите – предполагаме, че не е нужно всеки да е максимално и по всяко време синхронизиран. Нужно ли е снимките ви да са синхронизирани с всички акаунти?

 

Чест ъпдейт

Не отказвайте новите версии на приложенията – има причина, поради която разработчиците ги пускат. Много често сред основните причини е именно оптимизация на потреблението. Важно е да добавим – правете това, когато вие решите, а не приложенията. Правете ъпдейтите ръчно, тъй като автоматичната функция може да избере най-неподходящия момент, за да обнови 15-ина приложения при 10% батерия.

 

Един от най-важните съвети е да не използвате фалшиви зарядни и батерии. Освен че са с по-ниско качество, те крият и други опасности

 

Звън, но без вибрация

Още едно удобство, което, ако можете да спестите, ще облек­чите батерията. Тази функция е по-голям консуматор, отколкото самото позвъняване. Лошата новина е, че е хубаво да я изключите и при натискането на бутоните. Това важи в пълна сила и ако не използвате въздушните жестове, умния преглед на страница и други подобни глезотийки. Ако са включени, а не ги използвате, имате „гости“, които само задоволяват глада си, без да се отплащат.

 

Тъмното е хубаво

Това ще ви помогне, ако смартфонът ви е с AMOLED дисплей (повечето модели на Samsung). Използвайте тъмни тапети и теми, тъй като AMOLED технологията работи на принцип, при който осветява цветните пиксели. Черните остават неосветени – колкото по-малко енергия се хвърля за осветяване на пиксели, толкова повече батерия остава за нещо друго.

Докато сме на тема визия – отървете се от всички ненужни уиджети и забравете за анимираните тапети – тяхната жажда е солидна. Дори да не обновявате редовно уиджетите, а само да си седят спокойно на работния ви плот, те продължават да са консуматори. Тук, разбира се, говорим за тези, които не използвате.

Автоматичната яркост е враг

Функцията, която звучи повече от удобно, а и наистина е такава, не е оптимална за батерията. Често тя изсветлява дисплея повече, отколкото имате нужда. По-добрият вариант е да настроите яркостта на ниско, но удобно за вас ниво, което евентуално да увеличите, ако почувствате нужда.

 

Въздържайте се!

Ясно е, че най-добрият начин за удължаване на живота на батерията е по-малкото използване на джаджата. Да, трудно е да ви посъветваме за това, но можете да направите нещо – намалете времето, след което дисплеят се изгасва. Ако сега е на минута, направете го на 15 секунди – това е 4 пъти по-малко и също толкова по-малко батерия ще употребява. Само напомняме, че според някои проучвания потребителите поглеждат телефона си по около 150 пъти дневно. Голяма част от тях включват просто светване на дисплея...

 

Не се притеснявайте

Зареждайте смартфоните си, когато решите – литиево-йонните батерии не страдат от „памет“. Най-добре е да изключвате телефона от електрическата мрежа, преди да е достигнал 100% заряд, но и да се стараете процентите да не падат често под 50.

 

По-активните потребители могат да се обърнат към външни батерии, които предоставят солиден заряд

 

Спокойствие: за вас и за батерията

Ако в определени части от денонощието нямате достъп до телефона си, настройте режима, който ограничава безжичните (Bluetooth, 3G, NFC и GPS) комуникации и изключете звука и вибрациите. При липса на подобна функция можете да сложите телефона в „Самолетен режим“. Лошото тук е, че това ще ограничи напълно и входящите обаждания. Подобно нещо можете да направите и през деня, ако, разбира се, не е наложително да сте винаги свързани. Ако не – изключете GPS, Bluetooth, NFC и Wi-Fi, когато нямате нужда от тях. Изключете позиционирането или по-добрият вариант е, ако разчитате на Wi-Fi или 3G за това.

Не е нужно да имате от двете връзки включени едновременно – изберете Wi-Fi или 3G. Ако използвате безжичната мрежа, когато сте у дома или на работа, оставете я винаги включена, а не само в моментите, когато събуждате телефона. По този начин ще източвате по-малко от батерията, тъй като няма да е нужно мрежата да се свързва по няколко пъти.

Дали не можем да разгледаме батериите на смартфоните като социален проблем?Снимки: pinterest.com, ubreakfix.com и digitaltrends.com