А, да - прочутият Xbox 360 контролер, дал ни ужасяващ D-pad и отлични аналогови спусъци. Днес той е почти излязъл от употреба, но се оказва, че намира едно доста изненадващо приложение.

Сайтът Military.com разкрива, че американските военноморски сили са се спрели именно на този геймпад, за да го ползват за управление на различни уреди и системи в своите подводници.

Най-много Xbox 360 контролерът се ползва за управление на перископите, чиито стари уреди били много неудобни и трудни за употреба. В резултат военните запитали своите моряци и екипажа на подводниците какви промени могат да се направят, за да се подобри ситуацията. Отговорът, комбиниран с някои технически подобрения от страна на военнопромишления гигант Lockheed Martin, довел до внедряването на познатия ни геймпад.

Тестовете показали, че докато запознаването със старите системи отнемало часове, екипажът се учел да борави с геймпадовете за минути. Причината, разбира се, е, че те са не само интуитивни, но и мнозина по-млади моряци са израснали с тях.

Още от Play