Професор Ларс Беглунд и неговата група учени от Шведския кралски технологичен институт разработиха нов тип прозрачен материал. Той се получава чрез премахване на лигнина от естествените влакна на дървото. Този материал е значително по-безопасен от стъклото, може да бъде изцяло прозрачен, въпреки че засега все още е мътен в сравнение с обикновеното стъкло.

Материалът може да се използва в качеството на стъкло за прозорци и големите стъклени капандури във високите сгради, както и в много други отрасли освен архитектурата. Материалът има  плътността и здравината като на дърво и може да се превърне в много евтин аналог на обикновеното стъкло. За да се получи прозрачен, новият материал е смесен с предварително полимеризиран метилметакрилат, като регулирането на този компонент променя съотношението здравина-прозрачност в зависимост от приложението.
Подобни проекти вече съществуват – налице са наноматериали от фибрите на дърво, които се използват в компютърната промишленост, но коефициентът на прозрачност на новия материал може да се окаже далеч по-висок от всички подобни разработки досега.