Ех, бъдещето. Онова мистериозно време, в което обикновено живеем и прекарваме голяма част от времето си. Към момента нямаме машина, която да ни пренеса там физически, но мисловно – редовно се отбиваме. Ако нещо е банално, най-вероятно е поради факта, че е вярно. Най-баналното изявление за технологиите е, че те променят живота ни и всичко около нас – вече носим компютри върху лицата си, роботите са незаменими помощници във фабриките, но и придружават хората на бойното поле, а самоуправляващите се автомобили дебнат зад ъгъла (въпреки че „дебнат” звучи страховито, ако говорим за подобен тип технология). Според проучване на Pew Research Center почти 70% от запитаните американци смятат, че технологиите ще променят живота към по-добро. Останалите имат притеснение, че ще влошат живота ни. Независимо от мнението ни, развитието на технологиите ще продължи шеметно. От New York Times са направили интервюта със седем от хората, които може би ще имат сериозна роля в нашето бъдеще. Ето и част от мненията им. Момент, преди това, нека разкрием кои са те:

 

• Марк Андрийсън е американски програмист и създател на първия уеб браузър Mosaic. Той е и съосновател на Netscape.
• Рейд Хофман е съосновател на LinkedIn.
• Клара Ших е основател и изпълнителен директор на Hearsay Social (социална платформа за мениджъри и компании).
• Питър Тил е инвеститор и съосновател на PayPal
• Себастиан Трън е съосновател и изпълнителен директор на Udacity. Той е и изобретателят на самоуправляващите се автомобили и основател на Google X.
• Ев Уилямс е основател и изпълнителен директор на Medium, съосновател на Twitter и известен блогър
• Сюзън Войчички е ръководител на YouTube и бивш вицепрезидент на отдел реклами в Google.

 

Коя технология, която сега звучи далечна за нас, ще бъде стандартна след десетилетие?

 

М. Андрийсън: „Хиляди дронове, летящи напред-назад с различни цели. Автомобили, управлявани от компютър, а не от човек.”

К. Ших: „Чипове в нас, които ще измерват направените от нас крачки, часовете, прекарани в сън, кръвта ни... всичките ни жизнени показатели. Събраните данни ще се използват за предписване на най-подходящите лекарства, ще предлагат съвети, които да подобрят физическото ни състояние. При нужда чиповете ще могат автоматично да извикат линейка... самоуправляваща се, разбира се.”

Е. Уилямс: „Телефоните и компютрите ще правят автоматично досадните неща, които не се нуждаят от сериозна мисъл (вписване в уеб сайтове или приложения). Развитието на технологията трябва да е и постоянно развитие на удобството.”

Р.Хофман: „Персонализирана медицина. Представете си уникално лекарство, създадено специално за вас и вашето състояние. То ще е базирано върху индивидуалните гени на човек.”

С. Трън:Импланти. Чипове под ноктите, с които могат да бъдат отключвани различни устройства.”

П. Тил: „Пълно потапяне във виртуалната реалност.”

 

 

 

Коя е следващата индустрията, която ще бъде изместена от технологиите?


Е. Уилямс: „Висшето образование. Добива на диаманти”

К. Ших: „Шофьорите, автомеханиците, производителите на автомобилни части и застрахователите.”

Р. Хофман: „Потребителското банкиране. Технологиите ще заместят банките в заемните, разплащанията, управлението на активи и т.н.”

С. Трън: „Пилотите на самолети.”

 

Коя е технологията, която ще ни се струва антична след десетилетие?

 

Р. Хофман: „Компютърната мишка. Тя ще бъде заменена – сензорен, жестомимичен контрол и други. Притежанието на автомобил в градските райони ще ни се струва архаично.”

К. Ших: „Електронната поща, компютърната клавиатура, парите, телефоните, които се държат в ръка.”

С. Войчички: „Зарядните. Всички устройства ще могат да се зареждат безжично. Тази технология ще бъде от изключителна важност за развиващите се страни.”

С. Трън: „Ключовете.”

М. Андрийсън: „Смартфоните. Вместо тях ще носим компютри под формата на умни лещи, гривни или някакъв вид облекло. По този начин ще можем да отидем до която и да е стена и ще получим пълен достъп до цялата ни информация в облака и всички нужни услуги.”

 

 

Кое разногласие трябва да претърпи сериозни промени в обществото?

 

М. Андрийсън: „Нужно е генерално приемане на огромния набор от типове човешко поведение. Всички ние, които сме отгледани преди ерата Интернет, сме учени, че има нещо, наречено „нормално”. Смятам, че тази идея трябва да бъде захвърлена. Наблюдателните камери трябва да бъдат приети за нещо нормално.”

С. Войчички: „Равенство на половете в управленските кръгове. В момента жените съставят само 25% от технологичната индустрия. С финансовото нарастването на този сегмент, жените рискуват да загубят тяхното влияние в обществото.”

П. Тил: „Американски футбол. И в момента разбираме, че е вреден, но все още не сме стигнали точката, в която ще стане общо нетолериран.”

Е. Уилямс: „Ще отхвърлим отглеждането на животни във фабриките за месо.”

 

Каква е ролята на технологиите в намаляване неравенството в доходите?

 

Р. Хофман: „Поява на нови професии, които ще отвори още работни места и ще решат част от проблемите. Може да бъдат създадени Khan Academy (образователни организации с нестопански цели), които да са фокусирани върху професионалното развитие.”

Съгласни ли сте с тези мнения? Как виждате технологичното бъдеще след едно десетилетие?