Контактните лещи помагат на много хора да виждат по-добре, но не и на тези, които страдат от макулна дегенерация – заболяване, което пречи да се виждат малките детайли, като контурите на лицето или печатан текст. Това очно заболяване, което води към замъгляване на погледа, е вдъхновило екип от международни учени да създадат контактни лещи с вграден зум, които могат да се използват от всеки. Макулната дегенерация замъглява точно центъра на зрителното поле (поради увреждане на ретината), а страничните части остават ясни. Целта е да се пренасочи светлината от здравата част на окото към средата му.

Доктор Джоузеф Форд и колегите му от университета в Сан Диего, Калифорния, са създали контактната леща, която „събира“ светлината, влизаща в окото, и я увеличава в средата на ретината. Те са тествали лещата на модел на човешко око и са открили, че тя увеличава обектите на гледане до три пъти.


Зумът на лещата обаче не може да се спре, когато човекът пожелае – той е перманентен и затова, ако иска да го спре, човекът трябва да слага специални очила за 3D телевизия – когато се включат, течните кристали в тях се пренареждат така, че да блокират светлината, осигуряваща зума в лещата.