Какво е бъдещето на публичния транспорт според Uber? Летящи таксита. Президентът на компанията, Дара Косровшахи, казва, че иска хората да могат по-бързо и удобно да изминават големи разстояния. И това да става на достъпни цени. Така се родил концепта за летящо такси на Uber. Компанията го показа за първи път на традиционната си конференция в Лос Анджелис, Калифорния.

Планът на Uber е тези летящи таксита да оперират от 2023 година. В началото ще се управляват от човек, но крайната цел е да бъдат безпилотни и напълно автономни. Ще могат да превозват до четирима пътници. Колкото повече, толкова по-ниска ще е цената на споделеното пътуване за всеки от тях.

Летящите устройства са нещо средно между самолет и хеликоптер. От Uber също твърдят, че тези въздушни таксита са много тихи. За това допринасят и електромоторите, които задвижват перките. Летящите таксита ще могат да излитат и кацат вертикално. Само така ще са ефективни в градска среда.

Uber е подписала споразумение с NASA за създаване на въздушни трафик регулации и контрол. Това очевидно ще е нужно за тези нисколетящи автономни устройства. За тази цел Uber има установени партньорства с други компании, които работят по проекти за летящи таксита. Всичко в името на това пълноценна услуга да започне да оперира възможно най-скоро.